Finalni rezultati konkursa 6. Viva Film Festivala 2020.

Autor Vivafest
Finalni rezultati konkursa 6. Viva Film Festivala 2020.

Finalni rezultati konkursa 6. Viva Film Festivala 2020. godine

Od 15. februara 2020. do 30. aprila 2020. godine, koliko je trajao konkurs za prijavu filmova, na našu adresu pristigao je 1551 film iz 104 države svijeta. Konkurencija je bila jaka u sve tri kategorije festivala, a to su ekologija, turizam i religija.

Selektorska komisija je nakon tri mjeseca pregledavanja i ocjenjivanja pristiglih filmova odabrala 30 najkvalitetnijih filmova, iz 23 zemlje svijeta. Bilo je zaista teško donijeti odluku jer se radilo o nijansama, no nadamo se da ćemo zadovoljiti ljubitelje kratkih dokumentarnih filmova ovim odabirom.

Ovim putem se zahvaljujemo svim autorima koji su odgovorili na konkurs i želimo mnogo sreće u nastavku rada. Također puno sreće i našim finalistima na putu do grand prix-a.

Kao i prethodnih godina kategorije predstojećeg VIVA Film Festivala su:

1. ekologija (filmovi koji svojom tematikom promovišu prirodnu baštinu zemalja iz kojih dolaze u cilju podsticanja razvoja ekološke svijesti)

2. turizam (filmovi koji svojom tematikom promovišu turističke potencijale država iz kojih dolaze)

3. religija (filmovi koji svojom tematikom promovišu specifičnosti religije, a u cilju zbližavanja, razumijevanja i međureligijske tolerancije)

4. omladinski film (filmovi koje su proizveli polaznici/e iz Bh. osnovnih i srednjih škola u sklopu VIVA škole filma: od ideje do realizacije)

Festival će se održati prema planu, od 16. do 20. septembra 2020. godine. U kojoj formi će biti održan zavisi od globalne situacije, te mjera nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini vezanih za COVID-19, a o čemu ćete biti obaviješteni na vrijeme. Bez obzira na sve, sigurni smo da ćemo Vam i ove godine omogućiti divno druženje, te gledanje vrhunskih kratkih filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta.

Podsjećamo da je konkurs za filmove Bh omladine otvoren do 15. avgusta 2020.

Tim VIVA Film Festivala

Završen konkurs za Viva film festival 2020 – rezultati 1. Juna

Autor Vivafest
Završen konkurs za Viva film festival 2020 – rezultati 1. Juna

Dragi prijatelji i drage prijateljice VIVA Film Festivala, 

Sa zadovoljstvom Vas obavještavamo da je 6. po redu konkurs za prijavu filmova za učešće na VIVA Film Festivalu zvanično zatvoren. Konkurs je trajao 15. februara 2020. do 30. aprila 2020.

I ove godine smo veoma zadovoljni odzivom, naime, prijavljeno je ukupno 1551 filmova iz 104 države. Sada slijedi težak i odgovoran rad selektoske komisije čiji je zadatak odabrati po 10 najkvalitetnijih ostvarenja za svaku kategoriju.

Podsjećamo, kategorije predstojećeg VIVA Film Festivala su:

1. ekologija (filmovi koji svojom tematikom promovišu prirodnu baštinu zemalja iz kojih dolaze u cilju podsticanja razvoja ekološke svijesti)

2. turizam (filmovi koji svojom tematikom promovišu turističke potencijale država iz kojih dolaze)

3. religija (filmovi koji svojom tematikom promovišu specifičnosti religije, a u cilju zbližavanja, razumijevanja i međureligijske tolerancije)

4. omladinski film (filmovi koje su proizveli polaznici/e iz Bh. osnovnih i srednjih škola u sklopu VIVA škole filma: od ideje do realizacije)

Konkurs je bio otvoren za prve tri kategorije, dakle, biramo ukupno 30 filmova. Zahvaljujemo se na interesovanju svima koji su nam poslali svoja filmska ostvarenja, posebno uzimajući u obzir globalnu pandemiju virusa COVID-19. Finalni rezultati, tj. filmska ostvarenja koje selektorska komisija odabere za ovogodišnji festival, bit će objavljeni 1. juna 2020. godine na našem website-u, na našim Instagram i Facebook stranicama i u medijima.

Festival će se održati prema planu, od 16. do 20. septembra 2020. godine. U kojoj formi će biti održan zavisi od globalne situacije, te mjera nadležnih osoba u Bosni i Hercegovini vezanih za COVID-19, a o čemu ćete biti obaviješteni na vrijeme. Bez obzira na sve, sigurni smo da ćemo Vam i ove godine omogućiti divno druženje, te gledanje vrhunskih kratkih filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta.

Čuvajte se i vidimo se uskoro!

Tim VIVA Film Festivala

Fantastičan video o Sarajevu.

Autor Vivafest
Fantastičan video o Sarajevu.

Boraveći na prošlogodišnjem 5. Viva film festivalu u Sarajevu, na kojem je i osvojio prvu nagradu, “Zlatna klapa” za najbolji film u kategoriji Turistički film, Kirill Neiezhmakov iz Ukrajine, iskoristio je slobodno vreme i napravio ovaj predivni Timelapse & Hyperlapse kratki film o Sarajevu. “Welcome to Sarajevo, the gates of the East and the door of the West”.

Ovo je još jedna turistička promocija Sarajeva i BiH.

Hvala Kirillu u ime Bosne i Hercegovine i Viva film festivala.

POGLEDAJTE VIDEO:

Poziv autorima za učešće – Viva film festival 2020

Autor Vivafest
Poziv autorima za učešće – Viva film festival 2020

VI međunarodni VIVA FILM FESTIVAL ove godine će se održati od 16.09. do 20.09. 2020.

“Čast nam je i veliko zadovoljstvo pozvati Vas na predstojeći 6. Internacionalni festival dokumentarnog i kratkog igranog filma VIVA FILM FESTIVAL 2020., koji će se ove godine održavati u Sarajevu i u još 17 gradova Bosne i Hercegovine.

Pozivamo sve filmske umjetnike da pošalju svoje filmove, kako bismo i ove godine zajedno dijelili ideje i širili vidike.”, poručuje direkcija Festivala.

Očekujemo predstavnike 30-tak zemalja sa preko 60 filmova iz svih kategorija, 
a filmovi, koji budu izabrani u oficijalnu selekciju biće prikazani za 4 dana festivala u svim gradovima – u isto vrijeme.

I ove godine autori će se takmičiti za prestižne nagrade u 4. kategorije:

– Religija (filmovi koji svojom tematikom promovišu specifičnosti religije, a u cilju zbližavanja, razumijevanja i međureligijske tolerancije);

– Ekologija (filmovi koji svojom tematikom promovišu prirodnu baštinu zemalja iz kojih dolaze u cilju podsticanja razvoja ekološke svijesti);

– Turizam (filmovi koji svojom tematikom promovišu turističke potencijale država iz kojih dolaze).

– Omladinski BiH ( Filmovi koje su proizveli omladinci iz Bh osnovnih i srednjih škola u sklopu Viva škole filma: od ideje do realizacije).

Bila bi nam čast vidjeti filmove iz vaše produkcije odnosno Vaše zemlje na ovogodišnjem 6. VIVA FILM FESTIVAL-u. ” – ističe filmski reditelj Ratko Orozović, umjetnički direktor festivala.

Rok za dostavu filmova i prijava je 30.04.2020. godine.

Rezultati oficijalne selekcije bit će objavljeni najkasnije do 31.05.2020. godine.

Sve opširnije informacije o Festivalu kao i prijavu i akreditacioni list, možete pronaći na našoj web adresi: http://www.vivaba.com/

Tv serijal “Viva škola filma” – nova sezona 2020.

Autor Vivafest
Tv serijal “Viva škola filma” – nova sezona 2020.

Da na mladima svijet ostaje nije samo floskula, barem ne u slučaju Viva škole filma i svih njenih polaznika koji su pokazali veliku želju, interesovanje za sticanje znanja o filmskoj umjetnosti i to u izvannastavnim aktivnostima.

U šesnaest gradova u Bosni i Hercegovini i to Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Bosanskom Petrovcu, Prijedoru, Kladnju, Lukavcu, Prnjavoru, Stocu, Sokocu, Jajcu, Busovači, Visokom, Višegradu, Mostaru, Srebrenici u kojima je Viva škola filma sa svojim mentorskim timom, Goranom Lukićem – producent, Ratkom Orozovićem – reditelj, Alenom Crnogorčevićem – videograf, Goranom Vrhuncem – scenarista, održala svoje radionice, snimljeno je šesnaest kratkih filmova različitih žanrova i tematike ali sa istom porukom. Kako se nositi sa vršnjačkim nasiljem, kako uticati na okoliš, ostati ili otići u svom gradu i zemlji, pitanje nacionalizma, borba sa samim sobom, kupovina diploma, predrasudama su sve problemi kojima su se bavili mladi polaznici Viva škole filma i o koji su iskoristili priliku da filmskim jezikom progovore o svojoj svakodnevnici i problemima nudeći, osim kritike i rješenje za iste.

Sve ćete to moći gledati u 3. sezoni tv serijala “Viva škola filma” u 20 epizoda koje će se emitovati na BHT -u tokom 2020. godine u kojima ćete moći vidjeti cijeli proces od ideje do realizacije filma i kompletnu atmosferu sa trodnevnih radionica , kao i filmove nastale kao konačni rezultat Viva škole filma.

Cilj ovog projekta Viva škole filma je, osim međusobnog upoznavanja, druženja, razmjene iskustvava s ciljem uklanjanja barijera i razlika bez obzira na nacionalnu pripadnost i vjeroispovijest, razvoj kreativnosti i sticanje filmske pismenosti koja je primjenjiva u svakodnevnom životu. Time se kod mladih razvija i osjećaj pripadnosti i stvaranja zdrave konkurencije jer će odabrani autori biti gosti VIVA FESTIVALA koji se održava u Sarajevu u devetom mjesecu, a trinajboljia filma iz Omladinske kategorije, se nagrađuju video kamerama Canon koju obezbjeđuje kompanija AVTERA BH – već četiri godine partner ovog projekta.

Ovaj projekat i serijal podržali su i mnogi Bh i regionalni “filmski radnici”, Pjer Žalica, Mustafa Kapidžić, Nenad Dizdarević, Ademir Kenović, Ratko Orozović, Mladen Nelević i mnogi drugi, koji u rubrici “Savjeti” svojim iskustvom pomažu mladim polaznicima škole filma.

Aktuelnost i potrebu za ovim projektom potvrđuju rezultati. U 2017. godini u 20 bosanskohercegovačkih gradova proizvedena su 22 kratka filma, učestvovalo je 294 mladih polaznika. U 2018. godini bila su 324 učesnika i 20 snimljenih kratkih filmova iz 18 bosanskohercegovačkih gradova, a u 2019. godini 16 bosanskohercegovačkih gradova, 17 filmova i 315 učesnika. Dokaz da mladi u Bosni i Hercegovini nisu letargični, anemični i nezainteresirani već da im se treba pružiti prilika i mogućnost da se iskažu svojim idejama, radom i znanjem, da im se da prilika i poticaj da probude maštu i kreativnost. 

Viva škola filma kreće u svoju 5. sezonu 2019/2020 u kojoj će neumorno i dalje mlade obučavati osnovama filma i davati im priliku da snime svoj vlastiti film jer mladi ljudi su jedino svjetlo u Bosni i Hercegovini.

Poruka “praznog džepa” – mladih iz Kreševa

Autor Vivafest
Poruka “praznog džepa” –  mladih iz Kreševa

Kreševo je od 06. do 08. decembra bilo domaćin druge ovosezonske filmske radionice Viva škole filma. Prijavilo se 20 polaznika sastavljenih od učenika SŠ „Kreševo“ i OŠ „Dr. Boris Ćorić“ iz Kreševa. Toliki broj prijavljenih pokazuje da je radionica izazvala veliku zainteresovanost mladih. Neki od polaznika su drugi put zaredom učesnici filmske radionice, a kao rezultat toga je kratki igrani film pod nazivom „Prazan džep“. Sjajnim kadrovima, odličnom glumom ovaj film će biti ozbiljna konkurencija drugim filmovima nastalim u sklopu Viva škole filma. Pokrovitelj ove radionice je organizacija Heinrich Böll Stiftung Bosna i Hercegovina.

Polaznici su naučili šta je film, kako nastaje film, vrste kadrova koji se koriste, filmska zanimanja, razliku između skupog i jeftinog kadra i perspektivama snimanja da bi svo usvojeno znanje od prvog dana upotrijebili drugog dana da snime svoj vlastiti film. Hladno i maglovito vijeme nije spriječilo mlade filmadžije u ostvarenju svog cilja. Film se bavi problematikom kladionica u blizini obrazovni institucija i da se usprkos izboru teško oduprijeti poroku kockanja koji je lako dostupan. Trećeg dana film je montiran i premijerno prikazan. 

Na 6. Viva film festivalu, koji će se održati u devetom mjesecu 2020. godine u Sarajevu, film „Prazan džep“ takmičit će se u kategorji Omladinski film za jednu od vrijednih nagrada koje omogućuju partneri projekta: AvteraBH, Mekline, Podravka, Canon zajedno sa SlovakAid, Lipa voda, Porsche Bosna i Hercegovina, VW Caddy i medijskim sponzorom BHRT.

Viva škola filma je trodnevna zabavna, edukativna i praktična radionica koja za cilj ima mladima približiti film, upoznati ih sa osnovama filma, obučiti ih da govore i razmišljaju filmski te na kraju upotrijebe naučeno i sami snime svoj vlastiti film.

Ekipa Viva škole filma je na zimskog raspustu koje će iskoristiti da napuni baterije i bude spremna za nove gradove i nove filmove. Pratite nas jer dolazimo u vaš grad.

POGLEDAJTE OFICIJALNI TREJLER FILMA:

POGLEDAJTE CIJELI ALBUM!

Mladi iz Visokog i njihov “Prozor u budućnost”

Autor Vivafest
Mladi iz Visokog i njihov “Prozor u budućnost”

„Franjevačka klasična gimnazija“ u Visokom bila je domaćin prve ovosezonske Viva škole filma od 29.11. do 01.12. 2019. godine. Četvrti dolazak je znak da je Viva škola filma neophodna i rado viđen gost kako u Visokom tako i u školama, kulturnim centrima u gradovima Bosne i Hecegovine. Petnaest polaznika, sastavljenih iz Mješovite srednje škole „Hazim Šabanović“ i „Franjevačke klasične gimnazije“ u Visokom, prošlo je kroz trodnevnu Viva filmsku radionicu.

Pvog dana polaznici su se upoznavali sa filmskom teorijom, filmskim zanimanjima, procesima nastanka filma, knjigom snimanja i načinu realizacije flmske ideje i scenarija. Neki su polaznici obnavljali gradivo jer im je ovo druga po redu Viva filmska radionica kojoj prisustvuju. Drugog dana, nakon što su polaznici formirali filmski tim, krenulo se u realizaciju scenarija.

Požrtvovano i po hladnom vremenu mlade filmadžije snimile su film pod nazivom „Prozor u budućnost“ o vršnjačkom nasilju psihičke prirode, ismijavanju drugog i drugačijeg zbog slabog imovinskog stanja. Filmom prikazuju sve više prisutno nasilje u školama, a i da u svemu tome postoje i osobe koje će pomoći, koji razumiju i prihvataju drugog i drugačijeg i koji vide samo dobre osobine kod drugih, što na kraju može biti i poruka ovog filma. Trećeg dana radionice, pregledavao se snimljeni materijal, snimali se narator i muzika i pristupilo montiranju filma. Polaznici su iz prve ruke mogli vidjeti proces montaže i naučiti da je montaža jedan od najvažnijih segmenata nastanka filma. Na kraju se film premijerno prikazao i uručili se certifikati za uspješno položenu Viva školu filma.

Pokrovitelj ove radionice je HEINRICH BÖLL STIFTUNG Bosna i Hercegovina. Zajedno sa drugim filmovima koji budu nastali u sklopu Viva škole filma u sezoni 2019/2020, ovaj film će se takmičiti na VIVA film festivalu u Sarajevu naredne godine, za jdnu od vrijednih nagrada koje omogućuju partneri projekta: AvteraBH, Mekline, Podravka, Canon zajedno sa SlovakAid, Lipa voda, Porsche Bosna i Hercegovina, WV Caddy i medijskim sponzorom BHRT. Viva škola filma je trodnevna zabavna, edukativna i praktična radionica koja za cilj ima mladima približiti film, upoznati ih sa osnovama filma, obučiti ih da govore i razmišljaju filmski te na kraju upotrijebe nauleno i sami snime svoj vlastiti film. Nakon kratke stanke, već idući vikend smo u vašem gradu. WVivamobil stiže u Kreševo gdje će od 06.12. do 08.12. 2019. godine održati drugu ovosezonsku filmsku radionicu u kojoj će mladi iz Kreševa snimitisvoj vlastiti film.

POGLEDAJTE OFICIJALNI TREJLER FILMA:

Pogledajte cijeli ALBUM!

5. VIVA FILM FESTIVAL: GRAND PRIX ZA FILM ‘’ČISTA VODA’’- MEKSIKO

Autor Vivafest
5. VIVA FILM FESTIVAL: GRAND PRIX ZA FILM ‘’ČISTA VODA’’- MEKSIKO

Uz prisustvo međunarodnih autora, učesnika VIVA škole filma iz cijele BiH, zvanica i sponzora u Centru za kulturu i mlade Općine Centar Sarajevo, dodjelom nagrada zatvoren je 5. VIVA FILM FESTIVAL međunarodni festival religijskog, ekološkog, turističkog i omladinskog bh. filma.

Grand prix za najbolje filmsko ostvarenje osvojio je Luis Enrique Cruz Truijilo iz Meksika, za film Čista voda.

Ceremoniju zatvaranja uveličali su učesnici VIVA škole filma iz Sarajeva, Jajca, Istočnog Sarajeva, Kreševa, Srebrenice, Busovače, Bosanskog Petrovca, Prijedora, Kladanja, Lukavca, Prnjavora, Stoca, Sokoca, Visokog, Višegrada, Mostara, Kiseljaka, Ustikoline, Ljubuškog i Fojnice.

Podsjećamo, 5 VIVA film film festival, održan je u 17 bh. gradova Kakanju, Varešu, Mostaru, Prijedoru, Bijeljini, Visokom, Ljubuškom, Bihaću, Lukavacu, Kladanju, Goraždu, Višegradu, Orašju, Vitezu, Bosanskom Petrovcu, Prnjavoru i Sarajevu. U zvaničnoj selekciji 5. Viva film festivala u kategorijama turizam, ekologija i religija prikazana su 94 dokumentarna filma iz 51 zemlje.  U zvaničnoj selekciji prikazano je i 17 omladinskih filmova, nastalih u okviru VIVA škole filma u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

U kategoriji ekologija, za najbolje ostvarenje 5. VIVA film festivala, odlukom žirija proglašen je film ”Ko sam ja?”, Jaka Polutnik iz Slovenije, kojem je u ime žirija priznanje zlatnog leptira uručio Martin Tajs. Srebrenog leptira osvojio je film ”Kuda idu mravi?”, Nisvet Hrustić, Bosna i Hercegovina, a treće mjesto u kategoriji ekologija osvojio je film ”Prapovijesna noć Venere i Marsa, Darko Puharić, Hrvatska.

U kategoriji ekologija, za najbolje ostvarenje 5. VIVA film festivala, odlukom žirija proglašen je film ”Ko sam ja?”, Jaka Polutnik iz Slovenije, kojem je u ime žirija priznanje zlatnog leptira uručio Martin Tajs. Srebrenog leptira osvojio je film ”Kuda idu mravi?”, Nisvet Hrustić, Bosna i Hercegovina, a treće mjesto u kategoriji ekologija osvojio je film ”Prapovijesna noć Venere i Marsa, Darko Puharić, Hrvatska.

Treću nagradu, bronzanu klapu, u kategoriji turistički film, osvojio je film Sirmium, autora Dušana Isakovića iz Srbije, drugu nagradu, srebrenu klapu, osvojio je film Poklon iz Rima, Kiril Neiežmakov iz Ukrajine i sa najviše glasova žirija Prva nagrada, zlatna klapa, za najbolji turistički film prikazan na festivalu, osvojio je film Trafiku – Sicijianska priča, italijansog autora Andreje Marčesea.

U kategoriji religijski film treću nagradu, bronzani leptir osvojio je film : Čovjek iz Međugorja, irske autorke Meave McGrath, drugu nagradu, srebreno drvo, osvojio je film: Lux Et Umbra, mladog kladanjca nastanjenog u Italiji, Ademira Gogića i Prvu nagradu, zlatno drvo, za najbolji religijski film osvojio je film: Priča o Kokorou, Mathiasa Moneta iz Francuske.

U kategoriji omladinski Bh film, nastalih na Viva školi filma 2019. Treću nagradu, bronzanu kameru osvojio je film : Djevojačka pećina, mladih autora iz Kladnja. Kladanj je osvojio i nagradu foto aparat CANON EOS 4000 sa torbom i karticom od 16 GB. Drugu nagradu, srebrenu kameru, osvajio je film: Moja strana priče, OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo a nagrade je i CANON EOS 2000 D sa torbom i karticom od 16 GB. Prvo mjesto, zlatnu kameru, za najbolji omladinski film 5. Viva film festivala, proizveden u okviru VIVA škole filma, po odluci našeg stručnog žirija, osvajio je film: Ljubav u kasabi, srednjoškolaca iz Višegrada.

Otvoren 5. Viva film festival

Autor Vivafest
Otvoren 5. Viva film festival

U Sarajevu je svečano otvoren 5. VIVA film festival, međunarodni festival religijskog, ekološkog, turističkog i omladinskog bh. filma. Festival je otvorio visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, počasni predsjednik Savjeta Festivala.

”’Okupiti toliko filmova iz toliko mnogo zemalja je zaista uspjeh. Do toga se došlo jer je festival okrenut pravim stvarima: omladini, ekologiji, turizmu, religiji…. To je dokaz da samo treba mlade ljude usmjeriti prema pravim vrijednostima i onda je uspjeh siguran! Ovakvi projekti  daju jednu drugu sliku Bosne i Hercegovine i njenih ljudi. Pokazuju da ova država ima i ljepše lice, ono ispunjeno ljepotom mladosti, kreativnošću i pozitivnom energijom.  Posebno mi je drago što je festival ušao u sve dijelove države: Sarajevo,Vareš, Kakanj,  Ljubuški, Vitez, Višegrad, Bijeljina, Lukavac, Mostar, Bihać, Prijedor, Orašje, Goražde, Kladanj, Visoko, Bosanski Petrovac, Prnjavor…. Tako se približio omladini i dao im priliku da ispolje svoju kreativnost, ali i da upoznaju mlade ljude iz drugih krajeva. Sve njih  povezuje ljubav prema stvaranju, učenju novog, druženju, upoznavanju ‘’, istakao je Incko.

Prisutnima su se obratili i umjetnički direktor Festivala Ratko Orozović i član žirija u kategoriji turistički film Tarik Kupusović.

Festival je otvoren filmom ”U potrazi za santom”, Natalije  Kadirove.

Peti Viva film festival, pod sloganom JEDAN FESTIVAL SVI GRADOVI, održava se do 21.09.2019. u 17. gradova u BiH:  u Kaknju, Varešu, Mostaru, Prijedoru, Bijeljini, Visokom, Ljubuškom, Bihaću, Lukavcu, Kladnju, Goraždu, Višegradu, Orašju, Vitezu, Bosanskom Petrovcu, Prnjavoru.

U zvaničnoj selekciji 5. Viva film festivala u kategorijama turizam, ekologija i religija biće prikazana 94 filma, a u zvaničnoj selekciji je i 17 omladinskih filmova. Nastali su kao rezultat VIVA škole filma u 16 gradova Bosne i Hercegovine.

Najboljim filmovima u kategoriji religijski film, po ocjenama stručnog žirija pripast će zlatno, srebreno i bronzano drvo. Najboljim u kategoriji ekologija na 5. Viva film festivalu bit će dodjeljen zlatni, srebreni i bronzani leptir, a za najbolje turističke filmove autori će osvojiti zlatnu, srebrenu i bronzanu klapu za najbolji turistički film.

U kategoriji omladinski film bit će dodjeljena prizanja zlatna, srebrena i bronzana kamera, a posebna priznanja za svoj rad, i ove godine, osvojiće najmlađi autori iz Bosne i Hercegovine.  Kompanija AVTERA, će tri najuspješnija filma nagraditi sa CANON profi kamerama koje će im pomoći u daljem filmskom usavšavanju.

Najboljem filmsko ostvarenju 5. VIVA film festivala biće dodjeljeno prestižno priznanje GRAND PRIX.

Proglašenje najboljih filmova 5. VIVA film festivala bit će uprilčeno 21.09.2019. godine u prostorijama Centra za kulturu i mlade Općine Centar s početkom od 20.00 h.

PRESS 5. Viva film festivala

Autor Vivafest
PRESS 5. Viva film festivala

U Centru Kulture i mladih Općine Centar Sarajevo u Jelićevoj održana je press konferencija 5. Viva Film Festivala na kojoj su sve pristune pozdravili i obratili se art direktor Festivala Ratko Orozović, Martin Tais, član žirija za ekološki film, Dario Novalić, član žirija za turistički film i Rosa Hanawi, autorica iz Holandije. Ratko Orozović na kratko se osvrnuo na prethodne festivale i izrazio oduševljenje zbog velike posjećenost medija. Član žirija za turistički film, Dario Novalić istakao je da je Viva Film Festival od izuzetne važnosti za promociju turizma i unaprijeđenja životne sredine i da je u velikom broju pristiglih filmova bilo teško odabrati tri najbolja. Martin Tais, član žirija za ekološki film poslao je snažnu poruku u kojoj je naznačio da “Borbu za bolje sutra prirode i kritiku svijesti možemo mijenjati kroz filmove poput ovih koji se prikazuju na Viva Film Festivalu”. Autorica iz Holandije, Rosa Hanawi prisutnima je prenijela impresije o Viva Film Festivalu, na kojem već drugu godinu predstavlja svoje filmove, ističući da je za nju “Sarajevo magičan grad, grad kojem se uvijek vraća…”

Svi prisutni su organizatorima poželjeli sretan i uspješan 5. Viva Film Festival.