5. VIVA FILM FESTIVAL: GRAND PRIX ZA FILM ‘’ČISTA VODA’’- MEKSIKO

Autor Vivafest
5. VIVA FILM FESTIVAL: GRAND PRIX ZA FILM ‘’ČISTA VODA’’- MEKSIKO

Uz prisustvo međunarodnih autora, učesnika VIVA škole filma iz cijele BiH, zvanica i sponzora u Centru za kulturu i mlade Općine Centar Sarajevo, dodjelom nagrada zatvoren je 5. VIVA FILM FESTIVAL međunarodni festival religijskog, ekološkog, turističkog i omladinskog bh. filma.

Grand prix za najbolje filmsko ostvarenje osvojio je Luis Enrique Cruz Truijilo iz Meksika, za film Čista voda.

Ceremoniju zatvaranja uveličali su učesnici VIVA škole filma iz Sarajeva, Jajca, Istočnog Sarajeva, Kreševa, Srebrenice, Busovače, Bosanskog Petrovca, Prijedora, Kladanja, Lukavca, Prnjavora, Stoca, Sokoca, Visokog, Višegrada, Mostara, Kiseljaka, Ustikoline, Ljubuškog i Fojnice.

Podsjećamo, 5 VIVA film film festival, održan je u 17 bh. gradova Kakanju, Varešu, Mostaru, Prijedoru, Bijeljini, Visokom, Ljubuškom, Bihaću, Lukavacu, Kladanju, Goraždu, Višegradu, Orašju, Vitezu, Bosanskom Petrovcu, Prnjavoru i Sarajevu. U zvaničnoj selekciji 5. Viva film festivala u kategorijama turizam, ekologija i religija prikazana su 94 dokumentarna filma iz 51 zemlje.  U zvaničnoj selekciji prikazano je i 17 omladinskih filmova, nastalih u okviru VIVA škole filma u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

U kategoriji ekologija, za najbolje ostvarenje 5. VIVA film festivala, odlukom žirija proglašen je film ”Ko sam ja?”, Jaka Polutnik iz Slovenije, kojem je u ime žirija priznanje zlatnog leptira uručio Martin Tajs. Srebrenog leptira osvojio je film ”Kuda idu mravi?”, Nisvet Hrustić, Bosna i Hercegovina, a treće mjesto u kategoriji ekologija osvojio je film ”Prapovijesna noć Venere i Marsa, Darko Puharić, Hrvatska.

U kategoriji ekologija, za najbolje ostvarenje 5. VIVA film festivala, odlukom žirija proglašen je film ”Ko sam ja?”, Jaka Polutnik iz Slovenije, kojem je u ime žirija priznanje zlatnog leptira uručio Martin Tajs. Srebrenog leptira osvojio je film ”Kuda idu mravi?”, Nisvet Hrustić, Bosna i Hercegovina, a treće mjesto u kategoriji ekologija osvojio je film ”Prapovijesna noć Venere i Marsa, Darko Puharić, Hrvatska.

Treću nagradu, bronzanu klapu, u kategoriji turistički film, osvojio je film Sirmium, autora Dušana Isakovića iz Srbije, drugu nagradu, srebrenu klapu, osvojio je film Poklon iz Rima, Kiril Neiežmakov iz Ukrajine i sa najviše glasova žirija Prva nagrada, zlatna klapa, za najbolji turistički film prikazan na festivalu, osvojio je film Trafiku – Sicijianska priča, italijansog autora Andreje Marčesea.

U kategoriji religijski film treću nagradu, bronzani leptir osvojio je film : Čovjek iz Međugorja, irske autorke Meave McGrath, drugu nagradu, srebreno drvo, osvojio je film: Lux Et Umbra, mladog kladanjca nastanjenog u Italiji, Ademira Gogića i Prvu nagradu, zlatno drvo, za najbolji religijski film osvojio je film: Priča o Kokorou, Mathiasa Moneta iz Francuske.

U kategoriji omladinski Bh film, nastalih na Viva školi filma 2019. Treću nagradu, bronzanu kameru osvojio je film : Djevojačka pećina, mladih autora iz Kladnja. Kladanj je osvojio i nagradu foto aparat CANON EOS 4000 sa torbom i karticom od 16 GB. Drugu nagradu, srebrenu kameru, osvajio je film: Moja strana priče, OŠ Musa Ćazim Ćatić Sarajevo a nagrade je i CANON EOS 2000 D sa torbom i karticom od 16 GB. Prvo mjesto, zlatnu kameru, za najbolji omladinski film 5. Viva film festivala, proizveden u okviru VIVA škole filma, po odluci našeg stručnog žirija, osvajio je film: Ljubav u kasabi, srednjoškolaca iz Višegrada.

Otvoren 5. Viva film festival

Autor Vivafest
Otvoren 5. Viva film festival

U Sarajevu je svečano otvoren 5. VIVA film festival, međunarodni festival religijskog, ekološkog, turističkog i omladinskog bh. filma. Festival je otvorio visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, počasni predsjednik Savjeta Festivala.

”’Okupiti toliko filmova iz toliko mnogo zemalja je zaista uspjeh. Do toga se došlo jer je festival okrenut pravim stvarima: omladini, ekologiji, turizmu, religiji…. To je dokaz da samo treba mlade ljude usmjeriti prema pravim vrijednostima i onda je uspjeh siguran! Ovakvi projekti  daju jednu drugu sliku Bosne i Hercegovine i njenih ljudi. Pokazuju da ova država ima i ljepše lice, ono ispunjeno ljepotom mladosti, kreativnošću i pozitivnom energijom.  Posebno mi je drago što je festival ušao u sve dijelove države: Sarajevo,Vareš, Kakanj,  Ljubuški, Vitez, Višegrad, Bijeljina, Lukavac, Mostar, Bihać, Prijedor, Orašje, Goražde, Kladanj, Visoko, Bosanski Petrovac, Prnjavor…. Tako se približio omladini i dao im priliku da ispolje svoju kreativnost, ali i da upoznaju mlade ljude iz drugih krajeva. Sve njih  povezuje ljubav prema stvaranju, učenju novog, druženju, upoznavanju ‘’, istakao je Incko.

Prisutnima su se obratili i umjetnički direktor Festivala Ratko Orozović i član žirija u kategoriji turistički film Tarik Kupusović.

Festival je otvoren filmom ”U potrazi za santom”, Natalije  Kadirove.

Peti Viva film festival, pod sloganom JEDAN FESTIVAL SVI GRADOVI, održava se do 21.09.2019. u 17. gradova u BiH:  u Kaknju, Varešu, Mostaru, Prijedoru, Bijeljini, Visokom, Ljubuškom, Bihaću, Lukavcu, Kladnju, Goraždu, Višegradu, Orašju, Vitezu, Bosanskom Petrovcu, Prnjavoru.

U zvaničnoj selekciji 5. Viva film festivala u kategorijama turizam, ekologija i religija biće prikazana 94 filma, a u zvaničnoj selekciji je i 17 omladinskih filmova. Nastali su kao rezultat VIVA škole filma u 16 gradova Bosne i Hercegovine.

Najboljim filmovima u kategoriji religijski film, po ocjenama stručnog žirija pripast će zlatno, srebreno i bronzano drvo. Najboljim u kategoriji ekologija na 5. Viva film festivalu bit će dodjeljen zlatni, srebreni i bronzani leptir, a za najbolje turističke filmove autori će osvojiti zlatnu, srebrenu i bronzanu klapu za najbolji turistički film.

U kategoriji omladinski film bit će dodjeljena prizanja zlatna, srebrena i bronzana kamera, a posebna priznanja za svoj rad, i ove godine, osvojiće najmlađi autori iz Bosne i Hercegovine.  Kompanija AVTERA, će tri najuspješnija filma nagraditi sa CANON profi kamerama koje će im pomoći u daljem filmskom usavšavanju.

Najboljem filmsko ostvarenju 5. VIVA film festivala biće dodjeljeno prestižno priznanje GRAND PRIX.

Proglašenje najboljih filmova 5. VIVA film festivala bit će uprilčeno 21.09.2019. godine u prostorijama Centra za kulturu i mlade Općine Centar s početkom od 20.00 h.

PRESS 5. Viva film festivala

Autor Vivafest
PRESS 5. Viva film festivala

U Centru Kulture i mladih Općine Centar Sarajevo u Jelićevoj održana je press konferencija 5. Viva Film Festivala na kojoj su sve pristune pozdravili i obratili se art direktor Festivala Ratko Orozović, Martin Tais, član žirija za ekološki film, Dario Novalić, član žirija za turistički film i Rosa Hanawi, autorica iz Holandije. Ratko Orozović na kratko se osvrnuo na prethodne festivale i izrazio oduševljenje zbog velike posjećenost medija. Član žirija za turistički film, Dario Novalić istakao je da je Viva Film Festival od izuzetne važnosti za promociju turizma i unaprijeđenja životne sredine i da je u velikom broju pristiglih filmova bilo teško odabrati tri najbolja. Martin Tais, član žirija za ekološki film poslao je snažnu poruku u kojoj je naznačio da “Borbu za bolje sutra prirode i kritiku svijesti možemo mijenjati kroz filmove poput ovih koji se prikazuju na Viva Film Festivalu”. Autorica iz Holandije, Rosa Hanawi prisutnima je prenijela impresije o Viva Film Festivalu, na kojem već drugu godinu predstavlja svoje filmove, ističući da je za nju “Sarajevo magičan grad, grad kojem se uvijek vraća…”

Svi prisutni su organizatorima poželjeli sretan i uspješan 5. Viva Film Festival.

POČELO GLASANJE ZA OMLADINSKI Bh FILM

Autor Vivafest
POČELO GLASANJE ZA OMLADINSKI Bh FILM
colorful up hand background

Dragi VIVAŠI, draga omladino, kolege i filmadžije.
Kucnuo je čas odluke. Tko odlučuje?! Pa baš Vi!
Ne trebate čekati punoljetstvo (iako neki jesu) da glasate na izborima i odlučujete o svojoj sudbini, budućnosti.
Vaš glas se pika nakon što pročitate ovaj tekst i sami odlučujete o tome koji film, snimljen na Viva filmskim radionicama, će osvojiti NAGRADU PUBLIKE na predstojećem VIVA film festivalu koji se održava od 18. do 22. septembra u Sarajevu i još 16 BH gradova.
Pažljivo pogledajte sve trejlere filmova, glasajte jednim klikom za film koji vam se sviđa, podržite drugare, kolege, prijatelje i one koji će to postati jer svi zajedno na festivalu ćete disati kao jedno.

Kako glasati?

Pogledajte trejlere a potom otvorite aplikaciju za glasanje i kliknite na link koji se nalazi ispod.

Link: https://www.quiz-maker.com/poll2484657x1B264d22-70 

Ovaj će vas odvesti na glasačko mjesto gdje ćete samo jednim klikom ispod fotografije filma u krugiću dati svoj glas. I zapamtite, glasati se može samo jednom dnevno.

Zato požurite, animirajte se, podrška je važna i vidimo se !
Šeruj dalje!!!

Trejlere za filmove možete pogledati

OVDJE:

Viva škola filma u Mostaru 2019.

Autor Vivafest
Viva škola filma u Mostaru 2019.

Mladi mostarci snimili kratki maštoviti film “Čarobni kamen” Centar za kulturu Mostar je od 19. do 21. jula bio domaćin 16. po redu Viva filmske radionice u ovoj sezoni. Pokrovitelj ove radionice je Iranski kulturni centar. Na radionicu se prijavilo 14 mladih koji su kroz tri dana učili o osnovama filma, upoznali se sa profesionalnom opremom i na kraju istom opremom snimili svoj vlastiti film. Da je ova radionica ponijela epitet “međunarodna” pobrinili su se polaznici od kojih je Sofija režiserka i scenaristkinja in Minesote (USA), Isak iz Firence i Laura iz Austrije koji žive i školuju se u Mostaru. Pored toga, sva tri dana trajanja radionice gost je bio i Seyed Sajad Moosavi, višestruko nagrađivani reditelj iz Irana koji je sa polaznicima podijelio svoja iskustva i pomogao im u stvaranju filma jednom kratkom ulogom. Film iz Mostara spada pod žanr fantazija. Djevojčica uzima kamen koji je našla u parku iz kojeg se pojavio duh “Kameni spavač” koji ispunjava 10 želja, no djevojčica je tražila samo tri, a to je da grad bude čist, da nema siromašnih i da su ljudi siti šaljući time poruku da niko nikada ne treba biti ni gladan, ni siromašan i dan svima treba čista okolina. Film “Čarobni kamen” takmičit će se će se za jednu od vrijednih nagrada na 5. Viva film festivalu koje se održava septembru 2019. u Sarajevu. Pokrovitelj ove 16. radionice je Iranski kulturni centar. Tu su i prijatelji radionica: Avtera BH, Mekline, BHRT, Canon, SlovakAid, VW, Porsche BiH, Podravka i Lipa voda… Ljeto je većinu odvelo na more, na pješčane i kamene plaže, a Viva karavan u vaš grad.

Viva škola filma u Višegradu

Autor Vivafest
Viva škola filma u Višegradu

“Ljubav u kasabi” je kratki igrani film koji su snimili mladi polaznici Viva škole filma u Višegradu.

U tri dana filmske radionice, učenici SŠC “Ivo Andrić” iz Višegrada upoznali su se sa “jezikom” i osnovama sedme umjetnosti. Koristeći svoje kreativne zamisli i filmsku opremu, ovi mladi ljudi su pripovjetku Ive Andrića pretočili u ozbiljan igrani film. Vječita tema “zabranjene ljubavi” između dvoje mladih, različite religije je vijekovni tabu na ovim, našim prostorima. Iskoristivši preljepe lokacije “grada muzeja” Višegrada i autentičnim kostimima su nas ovim filmom vratili u neka davna vremena ali i pokazali da je budoćnost Bh kinematografije sigurna.

Ovo je prvo gostovanje Viva škole filma u Višegradu, a film ovih mladih autora će se takmičiti za jednu od vrijednih nagrada na 5. Viva film festivalu u septembru 2019. Pokrovitelj ove radionice je bila OSCE misija u Bih, a stalni prijatelji: AvteraBH, Mekline, BHRT, Canon, SlovakAid, VW, Porsche BiH, Podravka i Lipa voda… Ovo je bila 15. ovogodišnja radionica, a za Viva karavan nema odmora i ljetnje pauze… Vidimo se uskoro i u vašem gradu.

MLADI VISOČACI SNIMILI FILM O KUPOVINI DIPLOMA

Autor Vivafest
MLADI VISOČACI SNIMILI FILM O KUPOVINI DIPLOMA

VIVA ŠKOLA FILMA U VISOKOM

MLADI VISOČACI SNIMILI FILM O KUPOVINI DIPLOMA

Četrnaesta po redu Viva filmska radionica održana je u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom.

Na radionicu se, koja se održala od 31.05. do 02.06. 2019. godine, prijavilo čak dvadeset i osam učenika koji dolaze iz Franjevačke klasične gimnazije, SMŠ “Hazim Šabanović” i OŠ “Kulin Ban”, tri škole pod VIVA krovom. Na radionici su učestvovali i mladi iz Vareša, Ljubuškog, a nekima je ovo bio i drugi put da se prijave i učestvuju.

U trajanju od tri dana, polaznici su učili o osnovama filma, filmskim tehnikama, izradi scenarija, knjizi snimanja, kadrovima, kadriranjima, upoznali su se sa profesionalnom filmskom audio i video opremom kojom su i snimali vlastiti film. Bez montaže nema ni filma pa su trećeg dana radionice upoznali procese montaže, dodavanje slike, tona, i efekata.

Film “Sve svoje, nosim sa sobom”, kojim će mladi visočaci učestvovati na ovogodišnjem petom po redu Viva film festivalu u Sarajevu od 18. do 21. septembra u kategoriji Omladinski filim, govori o kobnim posljedicama u obrazovanju, farmaciji, arhitekturi i mnogim drugim oblastima ako ih predstavljaju ljudi koji nisu kompetentni, a koji su kupili diplomu. Ovu aktuelnu temu zajedničkim i timskim radom uz autorsku muziku koja prati radnju filma uspješno su realizovali ne prozivajući pri tome ni pojedinca ni instituciju.

Film je spreman za festival zajedno sa drugim omladinskih filmovina nastalim na Viva filmskim radionicama, za jednu od vrijednih nagrada koje obezbjeđuju partneri i sponzori AvteraBH, BHRT, Porshche BiH, VW, SlovakAid, Canon, Mekline, Podravka, Lipa voda, dji, i drugi.

Viva škola filma je besplatna, trodnevna filmska, teorijska i praktična radionica za mlade od 13-25 godina, na kojoj mladi kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvaraju dokumentarni film o sebi, svojoj okolini, zaštiti okoliša, događajima i problemima koji nastaju u toj interakciji. Teme za film biraju sami, a one proizlaze iz životnih situacija i problema koji ih okružuju, samoopažanja i mašte.

Slijedi mala stanka do 07.06. kada Viva karavan dolazi u Han Pijesak da u tri dana odgovori na nove izazove, filmski podučiti novu grupu mladih koji će snimiti vlastiti film.

Veni, Vidi, Viva!

Filmska priča iz Busovače

Autor Vivafest
Filmska priča iz Busovače

“HVALA” je naziv prvog igranog filma koji su snimili mladi filmmejkeri iz Busovače.

Biti zahvalan onim što imaš jer to te čini čovjekom –  je poruka koju je 17 mladih entuzijasta Fotokluba iz Busovače prenijelo ovim filmom, koji je nastao kao rezultat trodnevne, praktične, filmske radionice. Osim kamere, scenarija, ideje i glume, autori su i originalne muzike koja je pratila ovu veoma dramatičnu filmsku priču. Film “Hvala” je realan osrvt na današnji materijalni svijet koji ovi mladi ljudi veoma kritički prikazuju u svom debitantskom djelu. Jezik filma i potpuno novi način promatranja filma kao umjetnosti je sasvim izvjesno nova ljubav ovih mladih ljudi, koji će se u septembru takmičiti sa ostalim filmadžijama na 5. Viva film festivalu za jednu od prestižnih nagrada.

Pokrovitelj ove radionice je bila Ambasada Republike Indonezije u BiH, a tu su i stalni prijetelji koji podržavaju mlade u BiH i njihov kreativni izraz; Avtera BH, Mekline, VW, Porsche BiH, BHRT, SlovakAid, Canon, dji, Podravka i Lipa voda….

Viva karavan ne staje i već ovog vikenda putuje u Visoko gdje će se održati 14. ovosezonska radionica za mlade “Od ideje do realizacije filma”.

OSTAJMO! – Poručili mladi iz Jajca

Autor Vivafest
OSTAJMO! – Poručili mladi iz Jajca

U gradu u kojem su se mladi oduprijeli podjelama u školi snimljen film OSTAJMO!

Grad Jajce bilo je domaćin dvanaeste radionice Viva škole filma u ovoj sezoni. Od 24. do 26. maja Viva karavan je pod pokroviteljstvom Misije OSCE-a BiH zaustavio svoje točkove podno Medvjed kule. Na radionicu se prijavilo osamnaest članova Centra za obrazovanje i druženje iz Jajca – COD. Kroz tri dana radionice snimili su autorski film pod nazivom “Ostajmo!

Da Jajce nije imuno na odlaske mladih, političke i svake druge podjele prikazali su to svojim filmom, iskreno, bez pardona i jezikom koji je razumljiv svim generacijama i koji nije omiljen, a to je istina. Film obrađuje četiri teme, a to su: politika, religija, nacija i ljubav osuđena na propast od strane prijatelja, mještana pa i svojih roditelja zbog ljubavi dvije osobe različite vjeroispovijesti. Kroz dijaloge glumaca progovorio je glas razuma i mladosti, ponudio svjetlo na kraju tunela, nadu i rješenje. U filmu je korištena i autorska glazba kao i kadrovi iz zraka.

Zajedno sa ostalim omladinskim filmovima nastalim u okviru besplatnih trodnevnih radionica i ovaj film će se takmičiti za jednu od vrijednih nagrada na Viva film festivalu koje će se održati od 18. do 21. septembra u Sarajevu. Nagrade obezbjeđuju partneri i sponzori AvteraBH, BHRT, Porshche BiH, VW, SlovakAid, Canon, Mekline, Podravka i Lipa voda, dji, i drugi.

Viva škola filma: od ideje do realizacije Viva škola filma je besplatna, trodnevna filmska, teorijska i praktična radionica za mlade od 13-25 godina, na kojoj mladi kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvaraju dokumentarni film o sebi, svojoj okolini, zaštiti okoliša, događajima i problemima koji nastaju u toj interakciji. Teme za film biraju sami, a one proizlaze iz životnih situacija i problema koji ih okružuju, samoopažanja i mašte. Prvi dan radionice posvećen je teorijskom dijelu u kojem se polaznici upoznavaju sa istorijom filma, definicijama i vrstama filmskih zanimanja, o kadrovima, scenariju i knjizi snimanja. Istog dana, također, polaznici predstavljaju okvirnu ideju, sinopsis filma, dodjeljuju između sebe filmska zanimanja. Drugog dana radionice, korištenjem profesionalne audio i video opreme uz pomoć mentora, polaznici snimaju film po vlastitiom scenariju. Trećeg dana je pregledavanje snimljenog materijala, montaža, snimanje naracije i muzike te premijera. 

Trinaesta radionica Viva škole filma održaće se u Čitaonici “Gradske knjižnice” u Busovači od 28.05. do 30.05. 2019.

“Odustajanje nije opcija”, novi film Viva škole filma!

Autor Vivafest
“Odustajanje nije opcija”, novi film Viva škole filma!

“Odustajanje nije opcija”, novi film Viva škole filma!
Od 20. do 22. maja Viva karavan bio je u Sokocu na jedanaestoj radionici Viva škole filma u ovoj sezoni. Uz pomoć mentora, srednjoškolci su snimili zanimljiv i poučan dokumentarno-igrani film. “Odustajanje nije opcija”, je film o djevojci kojoj ljubav prema fudbalu, uprkos uspjesima koje postiže, stvara probleme u društvu, zbog bavljenja “muškim sportom”. Osim interesantne teme, autentične glavne junakinje koja priča svoju priču u filmu su korišteni i kadrovi snimljeni iz zraka, u kojima je prikazan stadion i panorama Sokoca. Ovaj film će se, zajedno sa ostalim omladinskim filmovima nastalim u okviru besplatnih trodnevnih Viva filmskih radionica, takmičiti za jednu od vrijednih nagrada na Viva film festivalu u Sarajevu od 18. – 21. septembra, a koje obezbjeđuju partneri i sponzori AvteraBH, Canon, Mekline, Podravka i dr. VWivamobil od 24.-25.05.,pod pokroviteljstvom Misije OSCE-a u BiH putuje u Jajce.