Viva škola filma 2019. u Prijedoru

Autor Vivafest
Viva škola filma 2019. u Prijedoru

Psihološki triler mladih prijedorčana!

“Da…” Kad te prošlost proganja!

Pod pokroviteljstvom OSCE BiH, od 15. do 17. aprila VIVA škola filma bila je stacionirana u Prijedoru u Kinu “Kozara”. Saradnja s Kinom “Kozara” po drugi put urodila je plodom. Na filmsku radionicu prijavilo se osamnaestoro prijedorčana koji su u tri dana radionice stekli osnovna znanja iz sedme umjetnosti. Nekima je ovo prvi put da se susreću sa filmom i to na praktičan način. Već ima pretendenata koji žele upisati akademiju i u budućnosti se baviti filmom.

Učesnici radionice su timskim i kreativnim radom stvorili vlastiti film, psihološki triler što je zahtjevalo punu koncentraciju na setovima zbog zahtjevnih scena. Glavni protagonist filma doživljava saobraćajnu nesreću. Deset godina poslije ide na svoje vjenčanje ali ga progoni prošlost u liku male djevojčice. Svaki put kad stane pred matičara da izgovori sudonosno DA…prošlost mu se javi pred očima. To ne bi bilo ništa neobično da nije on jedini koji je vidi u ljudskom, dječijem obliku. Film je osim po temi drugačiji i po vrsti. U eri što kolorita i boja, mladi prijedorčani su se odlučili za crno-bijeli film čime je postignut efekat i artističkog filma. Da bi film bio potpuno autorski pobrinuo se polaznik Svetozar Kosanić koji je snimio autorsku muziku.

Ovaj film će zajedno sa drugim omladinskim filmovima nastalim na Viva filmskim radionicama, učestvovati na VIVA film festivalu od 18. do 21. septembra u Sarajevu i bit će u konkurenciju za neku od vrijednih nagrada koje omogućuju partneri Avtera BH, Canon, DJI, MekLine i mnogi drugi.

Viva filmske radionice su besplatne, trodnevne, edukativne i praktične radionice za mlade od 13 do 25 godina na kojima polaznici imaju priliku da se upoznaju sa svijetom filma iz prve ruke.

Prvog dana radionice polaznici uče osnove filma u filmskog jezika, od čega se film sastoji, koji kadrovi su zastupljeni više a koji manje u određenim epohama filma, zatim planove snimanja, sadržaj knjige snimanja, filmskim zanimanjima i najvažnije sinopsisu i scenariju. Pred kraj teorijskog dijela polaznici sami predstavljaju svoje ideje da bi se oko iste usaglasili i dodijelili filmske uloge.

Drugi dan radionice je praktičan i dinamičan. Shodno pretodno dodijeljenoj filmskoj ulozi polaznici duže profesionalnu opremu, rade vježbu seta i nakon uspješne vježbe pristupaju realizaciji svoje ideje, snimanju filma. Na samom snimanju uvjere se da je timski rad neophodan i to uvjerenje ostane im usađeno za neke buduće projekte.

Trećeg dana radionice pristupa se pregledavanju snimljenog materijala i samoj montaži. ukoliko je zamišljeno po scenariju snimaju se naratori i muzičke teme koje će popratiti određene scene na filmu.

CILJ FILMSKE RADIONICE:

Cilj ovog projekta je razvoj kreativnosti i sticanje filmske pismenosti koja je primjenjiva u svakodnevnom životu.

Kod mladih polaznika razvijamo i osjećaj pripadnosti jer će odabrani autori biti gosti Festivala, gdje će imati priliku da se međusobno upoznaju, druže, razmjene iskustva s ciljem uklanjanja barijera i razlika bez obzira na nacionalnu pripadnost i vjeru.

Da je projekat aktuelan i realan potvrđuju rezultati radionica protekle tri godine a 2017. godine: 20 Bh. gradova, proizvedeno je 22 kratka filma, u radionicama je učestvovalo 294 mladih iz BiH. a 2018. 324 učesnika i 20 filmova iz 18 gradova.

Predviđeno je da “video radovi” budu kratki, autentični i originalni filmovi, koje bi distriburali na filmske festivale širom svijeta, a emituje se i posebna tv emisija na BHRT – “Viva škola filma”

Domaćin ove radionice je: OSCE Bosna i Hercegovina!

Prijatelji radionica su: Avtera BH, VW, Porsche Bosna i Hercegovina, BHRT, Canon, Mekline, DJi, Podravka, Lipa voda, i ostali.

VWivamobil ne gasi motor i stiže u Vaš grad.

AKCIJA!!!

Viva u Bosanskom Petrovcu

Autor Vivafest
Viva u Bosanskom Petrovcu

Marija i Edvin iz Bosanskog Petrovca održali lekciju mnogima o jedinstvu i prijateljstvu

Đe je to?” – film mladih iz Bosanskog Petrovca.

Po prvi put Viva karavan je gostovao u malom gradiću na krajnjem zapadu Bosne i Hercegovine, Bosanskom Petrovcu.

Domaćin VIVA školi filma bila je “JU Centar za kulturu i obrazovanje” Bosanski Petrovac. Misija je uspješno završena. Dvadeset polaznika, koliko ih je bilo prijavljeno, su kroz tri dana radionice, uz mentorski tim, snimili kratki igrano-dokumentarni film pod nazivom “Đe je to?” Film govori o djevojčici koja se iz jedne velike uređene evropske zemlje, u kojoj je rođena, preselila u rodni kraj svojih roditelja, a to je Bosanski Petrovac. Na jedan originalan, njima svojstven način, predstavili su znamenitosti koje krase ovaj gradić, a datiraju još iz rimskog doba, zatim nacionalni spomenici kao što su srednjevjekovni ostaci crkve (Panađur) i nekropole sa stećcima u selu Kolunić, spomen vlak na Oštrelju, stari srednjevjekovni grad Bjelajte Muzej Jovana Bijelića. U filmu je predstavljen i kontrast između aktuelne situacije u kulturi i njihovih nezainteresiranih djelatnika s jedne strane i rijetki svijetli primjer kompletnog djelatnika kulture koji posjeduje znanje i ljubav prema baštini. To daje nadu da nije sve izgubljeno. U filmu je korištena i autorska muzika. Mlade filmadžije poslali su jasnu poruku da je Bosanski Petrovac gradić koji ima bogatu istoriju i kulturu, prirodno bogatsvo također i da zaslužuje pažnju kako domaćih tako i stranih posjetitelja. Najvažnija poruka koju su mladi iz Bosanskog Petrovca poslali je ta, da njima ništa nije teško, da je grad previše mali da bi se međusobno dijelili, da su svi braća i sestre. Lekcija za sve velike sredine.

“VIVA škola filma su besplatne, trodnevne filmske, teorijske i praktične radionice za mlade od 13 do 25 godina. Kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvaraju autorski dokumentarni film na temu okoline u kojoj žive, problemima s kojima se susreću, događajima. Slobodni su da realizuju svoju maštu.

Prvog dana radionice, polaznici se upoznaju sa osnovama filma, kroz kratki istorijski presjek od nastanka do danas. Tu su i tehničke stvari kao što su vrste kadrova, vrste perspektiva, knjiga snimanja, filmska zanimanja, a sve je to popraćeno slajdovima na kojima polaznici mogu vidjeti neke primjere. Na kraju prvog dana polaznici sami smišljaju svoju ideju i dodjeljuju timski filmska zanimanja.

Drugog dana radi se pokazna vježba seta, postavke seta, položaji glumaca, kamere, rasvjeta. Nakon toga, AKCIJA! Ideja se sprovodi u djelo, snimaju se kadrovi, scene, igraju se uloge, u potpunosti se pristupa profesionalnom snimanju sa profesionalnom opremom.

Treći dana radionice rezervisan je za montažu. Timski svi učestvuju u kreiranju finalnog proizvoda, a to je kratki film. Nakon toga slijedi podjela certifikata za uspješno završenu filmsku školu i premijera filma.

Film “Đe je to?” iz Bosanskog Petrovca će sredinom septembra 2019. godine na VIVA filmskom festivalu u Sarajevu, biti u konkurenciji u kategoriji Omladinski film zajedno sa ostalim filmovima koji su nastali u sklopu VIVA škole filma. Pet najboljih će biti nagrađni video opremom Canon koju obezbjeđuje kompanija AVTERA – već tri godine partner ovog projekta, kao i kompanija Meklaine.

Da je projekat aktuelan i realan potvrđuju rezultati radionica u protekle tri godine. Godine 2017. u 20 BiH gradova, proizvedeno je 22 kratka filma, učestvovalo je 294 mladih iz BiH. a 2018. godine 324 učesnika i 20 filmova iz 18 gradova.

Predviđeno je da “video radovi” budu kratki, autentični i originalni filmovi, koje bi distriburali na filmske festivale širom svijeta, a emituje se i posebna tv emisija na BHRT – “Viva škola filma”
Domaćin ove radionice je: OSCE Bosna i Hercegovina!
Prijatelji radionica su: Avtera BH, VW, Porsche Bosna i Hercegovina, BHRT, Canon, Mekline, DJi, Podravka, Lipa voda, i ostali.
Već od 15. Do 17. aprila Viva karavan je stacioniran u Prijedoru. Domaćin radionice je Kino “Kozara”.

Spremite se! AKCIJA!

Na konkurs pristiglo 1768 filmova iz 107 zemalja

Autor Vivafest
Na konkurs pristiglo 1768 filmova iz 107 zemalja

Direkcija Viva film festivala sa ponosom objavljuje da je na konkurs, koji bio otvoren od 01. januara do 31. marta 2109., pristiglo rekordnih 1768 filmova iz 107 zemalja svijeta.
Oficijalni rezultati selekcije biće objavljeni do 30. aprila 2019.

Selekorska komisija će imati pune ruke posla, a svim autorima želimo puno sreće i uspjeha.Podsjećamo festival će održati od 18. do 22. septembra u Sarajevu i u još 15 festivalskih centara.

The Directorate of the Viva Film Festival is proud to announce that 1768 films from 107 countries of the world have been received for the competition, which was open from January 1st to March 31st.
The official results of the selection will be published till April 30th, 2019. The selection committee will have full-time work, and we wish all authors a lot of happiness and success. We will remind you that the festival will be held from September 18th to September 22nd 2019 in Sarajevo and in 15 other festival centers.

Mladi srebreničani snimili svoj film “Ulicama srebrenog grada”

Autor Vivafest
Mladi srebreničani snimili svoj film “Ulicama srebrenog grada”

Mladi iz Srebrenice snimili svoj film:

“Ulicama srebrenog grada”

Viva škola filma, nakon zimske stanke, nastavila je svoj put pa je tako od 29. do 31. marta gostovala u Srebrenici, u JU “Kulturni centar Srebrenica”. Na radionicu prijavilo se 14 mladih srebreničanakoji su uz timski rad snimili film pod nazivom: “Ulicama srebrenog grada” kojim su poslali poruku da mladih u tom malom gradiću itekako ima i da je to njihov grad.

Prikazali su jednu pozitivnu stranu Srebrenice koja se ne spominje u medijima. U filmu je korištena i autorska muzika. Viva škola filma su besplatne trodnevne filmske radionice u kojima polaznici stiču znanja iz filmskog jezika i osnova filmske pismenosti. Mladi uče tehnike kadriranja, pokreta kamere, sastavljanje filmske priče na osnovu napisane ili prepričane priče. Učestvuju aktivno u izradi ideje i realizacije dokumentarnog filma. Prvog dana su predavnaja iz istorije filma,filmske estetike i dramaturgije. Na kraju prvog dana polaznici samo smišljaju svoju ideju – sinopsis, izaberu filmska zanimanja ekipe (snimatelj, asistent snimatelja, reditelj, scenarista, montažer, tonski snimatelj, asistent tona, gafer, asistent rasvjete, organizator,spiker, klaper…)

Odabir ekipe se Drugog dana je prqktični dio. Izlazi se na teren i počinje snimati film, na osnovu prethodno izrađenog plana. Snimanje se vrši profesionalnom video – audio opremom, kojom polaznici sami rukuju uz nadzor predavača. Trećeg dana je pregled snimljenog materijala, odabir i komponovanje muzike, snimanje naratora, montaža filma, postprodukcija i premijera filma. Film će učestvovati na VIVA film festivalu sredinom septebra ove godine zajedno sa drugim filmovima iz kategorije Omladinski film, a kojoi su nastali u sklopu Viva škole filma.

Domaćin ove radionice bio je: OSCE Bosna i Hercegovina!

Prijatelji radionica su:Avtera BH, VW, Porsche Bosna i Hercegovina, BHRT, Canon, Meklajn, DJi, Podravka, Lipa voda, i ostali.

Preminuo Akademik Ljubomir Berberović, član Savjeta Viva Film Festivala

Autor Vivafest
Preminuo Akademik Ljubomir Berberović, član Savjeta Viva Film Festivala

Viva Film Festival sa velikom tugom obavještava bosanskohercegovačku javnost da je 12.2.2019. godine preminuo akademik Ljubomir Berberović, istaknuti član našeg Savjeta.

 

Ljubomir Berberović, professor emeritus Sarajevskog univerziteta, rođen je 1933. godine u Sarajevu. Studirao je medicinu, biologiju i filozofiju na univerzitetima u Ljubljani i Sarajevu. Diplomirao je biologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu (Prirodno-matematički odsjek, grupa biologija, 1958). Izabran je za asistenta na istom odsjeku 1959. godine Od 1961. stalno je zaposlen na Odsjeku za biologiju Prirodno matematičkog fakulteta u Sarajevu. Februara 1964. godine odbranio je doktorsku disertaciju Mikroevolucija vrste Eobania vermiculata na srednjejadranskom primorju i ostrvima, na istom Fakultetu. Za docenta na predmetu Organska evolucija sa genetikom izabran je juna 1964, za vanrednog profesora januara 1970, a za redovnog profesora juna 1975. godine. Predavao je genetiku, evoluciju, antropologiju i druge predmete na više fakulteta Sarajevskog univerziteta, kao i na drugim univerzitetima u zemlji i inostranstvu.

Akademik Berberović autor je velikog broja naučnih, stručnih i naučnopopularnih publikacija. Naučni radovi akademika Berberovića grupišu se u tri osnovna tematska kruga: (1) genetika populacija, s naglaskom na proučavanju ljudskih populacija, (2) kariologija i citotaksonomija, s naglaskom na proučavanju slatkovodnih riba i (3) istorija i filozofija prirodnih nauka. Radovi o genetičkim osobinama stanovništva Bosne i Hercegovine, u kojima je proučeno više fenotipskih sistema morfološke i biohemijske varijacije ljudskih jedinki i grupa, predstavljaju značajan doprinos rasvjetljavanju nekih opštih pitanja savremene genetike recentnih ljudskih populacija (kao što je, naprimjer, problem odnosa između stupnja reproduktivne izolovanosti i evolucijske diversifikacije stanovništva). Posebnu pažnju u svojim radovima Berberović posvećuje i proučavanju karaktera i aktiviteta nekih evolucionih faktora, kao što su slučajne genetičke fluktuacije (genetički drift). Jedan dio radova iz oblasti humane genetike posvećen je medicinsko-genetičkim problemima.

Originalni nalazi iz područja genetike ljudskih populacija naišli su na povoljan prijem i znatno zanimanje u naučnoj javnosti i često se citiraju u literaturi. Istraživanja u oblasti populacijske genetike stanovništva BiH pod rukovodstvom prof. Berberovića izrasla su u organizovanu i kontinuiranu timsku djelatnost i dosegla zavidan naučni nivo. Radovi iz oblasti kariologije i citotaksonomije slatkovodnih riba imaju takođerpionirski karakter. Proučavajući endemične riblje vrste sa stanovištakariologije, prof. Berberović je zajedno sa svojim saradnicima prikupio velikibroj značajnih podataka novih za svjetsku nauku. Svojim radom pružio jebitan doprinos afirmaciji kompleksnog pristupa problemima biosistematikeriba i biosistematike živog svijeta uopšte. Na tom području je ostvario zapaženumeđunarodnu saradnju.Naučna i šira kulturna javnost veoma povoljno je ocijenila radove akademikaBerberovića na području istorije i filozofije prirodnih nauka. Knjiga njegovih eseja Nauka i svijet dobila je uglednu nagradu fondacije Soros – otvoreno društvo, 1996. godine.

Akademik Berberović bio je prvi predsjednik Društva genetičara BiH (1979–1990), potpredsjednik (1979–1980) i predsjednik Saveza genetičkih društava Jugoslavije (1980–1982). Predsjedavao je Drugom kongresu genetičara Jugoslavije (Vrnjačka Banja, 1981), kao i mnogim drugim naučnim skupovima. Bio je rektor Univerziteta u Sarajevu (1985–1988).

Za člana Savjeta Viva Film Festivala izabran je od samog osnivanja 2014. godine, a između ostalog vršio je i dužnost sekretara Odjeljenja prirodnih i matematičkih nauka ANUBiH (1990–1995), predsjednika Odbora za međunarodne odnose ANUBiH (1984–1985) i potpredsjednika Akademije (1999–2008). Izabran je za dopisnog člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (2006) i za aktivnog člana Academia Scientiarum et Artium Europaea (2007). Počasni je doktor Grand Valley State University (USA, 1989) i počasni član PEN Centra Sarajevo. Akademik Berberović je nosilac brojnih visokih priznanja za naučni, stručni i društveni rad.

Datum i vrijeme sahrane i komemorativne sjednice biće naknadno objavljeni.

Porodici, prijateljima i saradnicima akademika Ljubomira Berberovića Viva Film Festival na čelu sa umjetničkin direktorom Ratko Orozovićem, upućuje izraze najiskrenijeg i najdubljeg saučešća.

Viva škola filma 2018-19. u Istočnom Sarajevu

Autor Vivafest
Viva škola filma 2018-19.    u Istočnom Sarajevu

WVIVAMOBIL nas je dovezao u Istočno Sarajevo.

PIJUN – Opasan triler koji su snimili srednjoškolci iz SŠC “Istočna ilidža”

Od 07. do 09.12. Viva škola filma boravila je u Istočnom Sarajevu gdje je u JU SŠC “Istočna Ilidža” održala 3-ću po redu ovosezonsku radionicu na koju se prijavilo 13 polaznika. Treba napomenuti da je ovo ukupno 49-ta radinica Viva škole filma i da je kroz nju prošlo preko 800 učesnika. Mlade filmadžije iz Istočnog Sarajeva snimile su kratki – krimi- ljubavni triler. Bio je to krupan zalogaj ali su uz veliki napor i volju uspješno uhvatili u koštac sa svim problemima filmskog seta, što je upravo dokaz da je film, osim što je umjetnost i rješavanje problema. Film pod nazivom “Pijun” govori o labilno psihičkoj ženskoj osobi koja je za male pare angažovala sitnog kriminalca, kojem prijeti izbacivanje iz kuće, da otme djevojku njenog bivšeg momka. Tragediju sprječava upravo njen bivši momak. Ovaj film će se zajedno sa ostalim omladinskim filmovima u septembru 2019. godine, na 5. Viva Film Festivalu, takmičiti za neku od sponzorskih nagrada koje osiguravaju Avtera BH, Mekline, Canon i drugi.

Radionice pomažu Porsche Bosna i Hercegovina, Volkswagen, Fondacija Heinrich-Böll-Stiftung Bosna i Hercegovina, Slovak Aid, Podravka, Lipa voda i drugi.

Viva škola filma je trodnevna, besplatna, edukativna, kreativna filmska radionica za mlade do 25 godina. Na ovoj radionici polaznici se prvog dana upoznavaju sa osnovama filma, filmskom teorijom, kratkim historijskim pregledom filma od nastanka do danas, sa vrstama kadrova i filmskim zanimanjima. Drugog dana pristupa se realizaciji ideje/scenarija tj. snimanju filma koji prethodno osmisle sami polaznici. Trećeg dana radionice se radi montaža, nakog čega se organizuje premijerno prikazivanje filma.

WVIVAMOBIL je na zimskoj pauzi ali stiže u Vaš grad, a VIVA team Vam svima želi nastupajuće praznike i da ih provedete u blagostanju.

Do pedesete jubilarne radionice “Dobar posao”.

Viva škola filma u Sarajevu 2018-19.

Autor Vivafest
Viva škola filma u Sarajevu 2018-19.

“MOJA STRANA PRIČE”

VWivamobil je doputovao i u Sarajevo.

Svoja vrata, drugoj radionici Viva škole filma otvorila je Osnovna škola “Musa Ćazim Ćatić”. Veliki broj zanteresovanih, njih 20 iz sedmih i devetih razreda, prisustvovalo je trodnevnoj filmskoj radionici. Podsjećamo da je učenik ove škole Dino Aganović, polaznik radionice koja se održala prošle sezone, na IV Viva film festivalu u kategoriji Omladinski film odlukom žirija dobio nagradu za najbolju režiju. Film “Moja druga priča” je sociološke tematike i govori o životima nekoliko učenika koji su izloženi pritiscima društva, porodice i drugih faktora na uspjeh ili odustajanje od svojih snova i ljubavi. Scenario za film, kao i režiju potpisuje sjajna Iman Tanović koja je prošle sezone na radionici bila direktor fotografije i koja je postavila visoko dignutu režisersku ljestvicu svojom režijom, organizacijom, entuzijazmom i marljivošću na ovoj radionici. Njena želja je da upiše Akademiju scenskih umjetnosti. Viva škola filma je trodnevna, besplatna, edukativna, kreativna filmska radionica za mlade do 25 godina. Na ovoj radionici polaznici se prvog dana upoznavaju sa osnovama filma, filmskom teorijom, kratkim istorijskim pregledom filma od nastanka do danas, sa vrstama kadrova i fimskim zanimanjima. Drugog dana pristupa realizaciji ideje/scenarija tj. snimanju filma koji prethodno osmisle sami polaznici. Trećeg dana radionice je montaža filma nakon kojeg svi zajedno premijerno odgledaju film. Ovaj film će se zajedno sa ostalim omladinskim filmovima takmičiti za neku od nagrada na 5. Viva film festivalu u septembru 2019 godine, a koje obezbjeđuju sponzori Avtera BH, Mekline, Canon, djl…. Radionice pomažu : HEINRICH BOLL STIFTUNG BH,Slovak Aid, Podravka, Lipa voda i drugi… Nakon stanke od jednog dana karavan Viva putuje VWivamobilom – PORSCHE Bosna i Hercegovina stiže u Istočno Sarajevo, tačnije od 07.12. – 09.12. Uskoro i u vašem gradu. Viva team.

Nova sezona 2018-19. “Viva škola filma” počela u Kreševu

Autor Vivafest
Nova sezona 2018-19. “Viva škola filma” počela u Kreševu

Vivamobil na početnoj stanici u Kreševu!

Kraljevski gradić Kreševo od 30.11. do 02.12. 2018. godine bio je domaćin prve ovoseonske radionice VIVA škole filma. Ovo je ujedno i prva radionica u ovom gradiću. U prostorijama HKD Napredak polaznici, njih 3 iz OŠ “Dr. Boris Čorić” i 5 iz SŠ “Kreševo” učestvovali su u trodnevnoj filmskoj radionici. Prvog dana radionice polaznici su prošli kroz teorijski dio o filmu gdje su se upoznavali sa konceptom filma, idejom filma, filmskim zanimanjima, vrstama kadrova, perspektivama, knjigom snimanja. Na kraju prvog dana timski su osmislili svoj scenario, dodijelili uloge i ostala filmska zanimanja. Drugog dana radionice pristupalo se realizaciji vlastitog scenarija. Entuzijazam, želja i žar kojim su pristupili stvaranju filma na temperaturi ispod nule dao je rezultat, a to je kratki turističko-igrani film pod nazivom “Kreševo: neopisivo dok ga ne doživiš”. Film govori o znamenitostima Kreševa, o običajima starih vremena, a naročito o običaju potkovanja kokošijeg jajeta. Treći dan je rezervisan za montažu. Osnove montaže, efekti, obrada zvuka i slike, spajanje kadrova su samo dio onoga s čim se polaznici susreću. Treba napomenuti da je ovo prvi put da su u rukama držali ilmsku opremu i radili sa njom. “VIVA ŠKOLA FILMA” su potpuno BESPLATNE! – filmske, teorijske i praktične radionice za mlade od 13-25 godina, na kojima mladi kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvaraju dokumentarni film o sebi, svojoj okolini, događajima i problemima koji nastaju u toj interakciji. Točkovi Vivamobila se nastavljaju okretati pa će već od 03. do 05.12. 2018. godine u OŠ “Musa Ćazim Ćatić” u Sarajevu biti održana druga filmska radionica ove sezone. Uskoro i u Vašem gradu.! Realizaciju projekta pomogli su: Fondacija Hainrich Boll Stiftung BiH, AvTera BH, Porsche Bosna i Hercegovina, VW, Mekline, SLovak Aid, Canon, DJi, Podravka, Lipa voda i drugi…

ZAVRŠIO 4. VIVA FILM FESTIVAL: Do sljedeće godine, Veni vidi vici, viva!

Autor Vivafest
ZAVRŠIO 4. VIVA FILM FESTIVAL: Do sljedeće godine, Veni vidi vici, viva!

Grand Prix 4. Viva film festival otišao je u ruke Francuza Andrea Russella, za film “Naše korijenje”.

Počastvovan sam što sam dobio ovu nagradu. Čak i prije nego što sam pozvan na ovaj festival, planirao sam da posjetim Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo, tako da sam ovdje stigao malo prije festivala. Pogledao sam mnogo filmova na festivalu i zaista je bilo dobrih ostvarenja, ali moj je pokrio nekoliko aspekata i zato smatram da je najbolji po ocjeni žirija. ”- kaže pobjednik ovogodišnjeg Viva film festivala.

Prva polovina posljednjeg dana festivala već tradicionalno je posvećena najmlađim učesnicima, koji su u ranim jutarnjim satima došli u Sarajevo. Njih 80 je u Art Kinu Kriterion gledalo projekcije bh. omladinskih filmova koje su sami napravili, na prošlogodišnjoj Viva školi filma „Od ideje do realizacije“. Mališani su razmjenjivali iskustva, bodrili jedni druge i sklapali prijateljstva. Jasno je da su oni budućnost bh. filma.

Nakon projekcija omladinskih filmova, uslijedila je ceremonija zatvaranja festivala, na kom je u prethodna 4 dana prikazano 119 filmova iz 85 država svijeta.

Ovogodišnji festival je dostigao vrhunac po broju prijava. Lakše je nabrojati države odakle nismo imali prijave, nego one koje su se prijavile. Iduće godine očekujem pet festivalskih dana i više od 12 festivalskih centara. Idemo naprijed krupnim koracima u jednu svjjetliju budućnost.”- izjavio je Ratko Orozović, Art direktor festivala.

Stručni žiri ove godine imao je nimalo lak zadatak. Konkurencija je bila jača nego ikada i svi koji su ušli u zvaničnu selekciju od preko 1500 prijavljenih filmova su pobjednici.

Zlatni, srebreni i bronzani leptir za najbolji ekološki film odabrao je stručni žiri u sastavu: Dževdet Tuzlić, Amir Hosseini Nouri, Tarik Kupusović, Žejlko Majstorović i Martin Tais, a nagrade su osvojili:

3. “Drvo i ja”, Marko Dimić, Hrvatska

2. “Arsenik, plačni ubica”, Andreas Ewels, Njemačka

1. “Put jedne niti”, Nebojša Ilić, Srbija

Žiri je odabrao najbolje i u kategoriji turistički film. Njima je uručena zlatna srebrena i bronzana klapa. Članovi žijija u ovoj kategoriji bili su: Dana Emanuela Constanitnescu, Dario Novalić, Mladen Rudež i Martin Kačo, a nagrade za najbolji religijski film dobili su:

3. “Razgovor s prošlošću”, Teodora Prassa, Grčka

2. “Misija uspon”, Anel Čolo, BiH

1. “Otkrij Imotski”, Ivan Perić i Dragan Kovačević

Žiri je odabrao najbolje i u kategoriji religijski film. Njima su uručeno zlatno srebreno i bronzano drvo. Tea Đurić, Jakob Finci, fra Joso Oršolić i prof. dr Senadin Lavić, bili su članopvi žirija, a najbolji filmovi su:

3. “Ko sam ja”, Rose Hanavi, Indija

2. “Purnami (pun mjesec)” , Basak Gaziler Prassad, Indija

1. “Ruže iz pepela”, Onur Kok, Turska

Najbolje filmove u kategoriji bh. omladinski film, zlatnu, srebrenu i bronzanu kameru, odabrao je žiri u kojem su bili: Ines Tanović, Željka Šulc, Raid Faure Abu Zaideh i Carlo Marcotulli.

Treću nagradu, bronzanu kameru i foto aparat CANON EOS 4000 D osvojili su mladi iz Fojnice, s filmom “Odoh ja iz Fojnice”.

Drugu nagradu, srebrnu kameru i Canon EOS 4000 D osvojili su mladi iz Tuzle za film “Zabranjena ljubav”.

Prva nagrada otišla je u ruke mladima iz Orašja, za film “Pola meni-pola meni”, a osim zlatne kamere u ovaj grad ide i Canon EOS 2000.

Organizatori, prijatelji i učesnici festivala se raduju idućem, 5. Viva film festivalu, a do tada, festivalski pozdrav, Veni vidi vici, viva.

POČEO 4. VIVA FILM FESTIVAL

Autor Vivafest
POČEO 4. VIVA FILM FESTIVAL

POČEO 4. VIVA FILM FESTIVAL

 

Sinoć je u Art kinu Kriterion otvoren 4. Međunarodni Viva film festival, festival ekološkog, religijskog, turističkog i omladinskog filma, koji će trajati do 16. septembra.

Moto i ovogodišnjeg festivala je: „Jedan festival- svi gradovi“.

Ove godine kao i prethodnih godina, osim centralne manifestacije u Sarajevu, projekcije će biti upriličene još u 11 bh. gradova: Vitezu, Orašju, Ljubuškom, Bihaću, Prijedoru, Goraždu, Mostaru, Vitezu, Varešu, Kaknju, Puračiću i Kreševu.

Na festival je ove godine prijavljen rekordan broj filmova, a od njih 1550 iz 110 zemalja svijeta, u zvaničnu selekciju je ušlo 119 filmova; po 33 filma iz kategorija ekologija, religija i turizam, te 20 omladinskih filmova, koje su tokom prethodne godine napravili mladi filmejkeri iz Bosne i Hercegovine, na radionicama Viva škole filma „Od ideje do realizacije dokumentarnog filma“.

Prilikom ceremonije otvaranja, Valenit Inzko, Visoki predstavnik u BiH i Počasni predsjednik Savjeta Festivala, napravio je osvrt na Viva film festival, tokom 4 godine postojanja. Naglasio je da ga posebno raduje međusaradnja mladih u našoj državi, kroz festivalske aktivnosti.

Četrvti Viva film festival u punoj Sali Art Kina Kriterion otvorio je Mustafa Mustafić i film „Saraj'vo“, a prije toga je uslijedilo je obraćanje Art direktora festivala Ratka Orozovića, te rezime prošlogidišnjeg festivala.

U pozdravnom govoru, Orozović je naglasio da je Festival, prevedemo li ga u životni vijek djeteta stasao i prohodao, te da će biti sve čvršći i veći.

Tokom jučerašnjeg dana, u Art kinu Kriterion, te u 11 festivalskih centara trajale su projekcije filmova iz kategorije ekološki film. Danas su na rasporedu projekcije filmova iz kategorije turistički film.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Na press konferenciji, medijima se obratio gospodin Martin Tais, stručnjak za kvalitetu zraka i klimatske promjene, član žirija u kategoriji ekološki film i istakao koliko je važno kroz kulturu i umjetnost osvještavati važna pitanja poput ekologije.

Fra Joso Oršolić, ravnatelj humanitarno-kariativne organizacije „Kruh Svetog Ante“ i dugogodišnji član žirija u kategoriji religijski film govorio je o značaju religije za razumijevanje drugih i pomirenje.

Predsjednik i osnivač „Fondacije za razvoj i obnovu Regije Vareš“ i član žirija u kategoriji turistički film, Mladen Rudež, govorio je o promociji turizma kroz medij filma i značaju turizma za našu zemlju, koja postaje respeklabilna turistička destinacija.