ZAVRŠIO 4. VIVA FILM FESTIVAL: Do sljedeće godine, Veni vidi vici, viva!

Autor Vivafest
ZAVRŠIO 4. VIVA FILM FESTIVAL: Do sljedeće godine, Veni vidi vici, viva!

Grand Prix 4. Viva film festival otišao je u ruke Francuza Andrea Russella, za film “Naše korijenje”.

Počastvovan sam što sam dobio ovu nagradu. Čak i prije nego što sam pozvan na ovaj festival, planirao sam da posjetim Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo, tako da sam ovdje stigao malo prije festivala. Pogledao sam mnogo filmova na festivalu i zaista je bilo dobrih ostvarenja, ali moj je pokrio nekoliko aspekata i zato smatram da je najbolji po ocjeni žirija. ”- kaže pobjednik ovogodišnjeg Viva film festivala.

Prva polovina posljednjeg dana festivala već tradicionalno je posvećena najmlađim učesnicima, koji su u ranim jutarnjim satima došli u Sarajevo. Njih 80 je u Art Kinu Kriterion gledalo projekcije bh. omladinskih filmova koje su sami napravili, na prošlogodišnjoj Viva školi filma „Od ideje do realizacije“. Mališani su razmjenjivali iskustva, bodrili jedni druge i sklapali prijateljstva. Jasno je da su oni budućnost bh. filma.

Nakon projekcija omladinskih filmova, uslijedila je ceremonija zatvaranja festivala, na kom je u prethodna 4 dana prikazano 119 filmova iz 85 država svijeta.

Ovogodišnji festival je dostigao vrhunac po broju prijava. Lakše je nabrojati države odakle nismo imali prijave, nego one koje su se prijavile. Iduće godine očekujem pet festivalskih dana i više od 12 festivalskih centara. Idemo naprijed krupnim koracima u jednu svjjetliju budućnost.”- izjavio je Ratko Orozović, Art direktor festivala.

Stručni žiri ove godine imao je nimalo lak zadatak. Konkurencija je bila jača nego ikada i svi koji su ušli u zvaničnu selekciju od preko 1500 prijavljenih filmova su pobjednici.

Zlatni, srebreni i bronzani leptir za najbolji ekološki film odabrao je stručni žiri u sastavu: Dževdet Tuzlić, Amir Hosseini Nouri, Tarik Kupusović, Žejlko Majstorović i Martin Tais, a nagrade su osvojili:

3. “Drvo i ja”, Marko Dimić, Hrvatska

2. “Arsenik, plačni ubica”, Andreas Ewels, Njemačka

1. “Put jedne niti”, Nebojša Ilić, Srbija

Žiri je odabrao najbolje i u kategoriji turistički film. Njima je uručena zlatna srebrena i bronzana klapa. Članovi žijija u ovoj kategoriji bili su: Dana Emanuela Constanitnescu, Dario Novalić, Mladen Rudež i Martin Kačo, a nagrade za najbolji religijski film dobili su:

3. “Razgovor s prošlošću”, Teodora Prassa, Grčka

2. “Misija uspon”, Anel Čolo, BiH

1. “Otkrij Imotski”, Ivan Perić i Dragan Kovačević

Žiri je odabrao najbolje i u kategoriji religijski film. Njima su uručeno zlatno srebreno i bronzano drvo. Tea Đurić, Jakob Finci, fra Joso Oršolić i prof. dr Senadin Lavić, bili su članopvi žirija, a najbolji filmovi su:

3. “Ko sam ja”, Rose Hanavi, Indija

2. “Purnami (pun mjesec)” , Basak Gaziler Prassad, Indija

1. “Ruže iz pepela”, Onur Kok, Turska

Najbolje filmove u kategoriji bh. omladinski film, zlatnu, srebrenu i bronzanu kameru, odabrao je žiri u kojem su bili: Ines Tanović, Željka Šulc, Raid Faure Abu Zaideh i Carlo Marcotulli.

Treću nagradu, bronzanu kameru i foto aparat CANON EOS 4000 D osvojili su mladi iz Fojnice, s filmom “Odoh ja iz Fojnice”.

Drugu nagradu, srebrnu kameru i Canon EOS 4000 D osvojili su mladi iz Tuzle za film “Zabranjena ljubav”.

Prva nagrada otišla je u ruke mladima iz Orašja, za film “Pola meni-pola meni”, a osim zlatne kamere u ovaj grad ide i Canon EOS 2000.

Organizatori, prijatelji i učesnici festivala se raduju idućem, 5. Viva film festivalu, a do tada, festivalski pozdrav, Veni vidi vici, viva.

POČEO 4. VIVA FILM FESTIVAL

Autor Vivafest
POČEO 4. VIVA FILM FESTIVAL

POČEO 4. VIVA FILM FESTIVAL

 

Sinoć je u Art kinu Kriterion otvoren 4. Međunarodni Viva film festival, festival ekološkog, religijskog, turističkog i omladinskog filma, koji će trajati do 16. septembra.

Moto i ovogodišnjeg festivala je: „Jedan festival- svi gradovi“.

Ove godine kao i prethodnih godina, osim centralne manifestacije u Sarajevu, projekcije će biti upriličene još u 11 bh. gradova: Vitezu, Orašju, Ljubuškom, Bihaću, Prijedoru, Goraždu, Mostaru, Vitezu, Varešu, Kaknju, Puračiću i Kreševu.

Na festival je ove godine prijavljen rekordan broj filmova, a od njih 1550 iz 110 zemalja svijeta, u zvaničnu selekciju je ušlo 119 filmova; po 33 filma iz kategorija ekologija, religija i turizam, te 20 omladinskih filmova, koje su tokom prethodne godine napravili mladi filmejkeri iz Bosne i Hercegovine, na radionicama Viva škole filma „Od ideje do realizacije dokumentarnog filma“.

Prilikom ceremonije otvaranja, Valenit Inzko, Visoki predstavnik u BiH i Počasni predsjednik Savjeta Festivala, napravio je osvrt na Viva film festival, tokom 4 godine postojanja. Naglasio je da ga posebno raduje međusaradnja mladih u našoj državi, kroz festivalske aktivnosti.

Četrvti Viva film festival u punoj Sali Art Kina Kriterion otvorio je Mustafa Mustafić i film „Saraj'vo“, a prije toga je uslijedilo je obraćanje Art direktora festivala Ratka Orozovića, te rezime prošlogidišnjeg festivala.

U pozdravnom govoru, Orozović je naglasio da je Festival, prevedemo li ga u životni vijek djeteta stasao i prohodao, te da će biti sve čvršći i veći.

Tokom jučerašnjeg dana, u Art kinu Kriterion, te u 11 festivalskih centara trajale su projekcije filmova iz kategorije ekološki film. Danas su na rasporedu projekcije filmova iz kategorije turistički film.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Na press konferenciji, medijima se obratio gospodin Martin Tais, stručnjak za kvalitetu zraka i klimatske promjene, član žirija u kategoriji ekološki film i istakao koliko je važno kroz kulturu i umjetnost osvještavati važna pitanja poput ekologije.

Fra Joso Oršolić, ravnatelj humanitarno-kariativne organizacije „Kruh Svetog Ante“ i dugogodišnji član žirija u kategoriji religijski film govorio je o značaju religije za razumijevanje drugih i pomirenje.

Predsjednik i osnivač „Fondacije za razvoj i obnovu Regije Vareš“ i član žirija u kategoriji turistički film, Mladen Rudež, govorio je o promociji turizma kroz medij filma i značaju turizma za našu zemlju, koja postaje respeklabilna turistička destinacija.

GLASAJTE ZA NAJBOLJI OMLADINSKI FILM “VIVA ŠKOLA FILMA” 2018.

Autor Vivafest
GLASAJTE ZA NAJBOLJI OMLADINSKI FILM “VIVA ŠKOLA FILMA” 2018.

GLASAJTE ZA NAJBOLJI OMLADINSKI FILM “VIVA ŠKOLA FILMA” 2018.

Nakon što smo posjetili 18 bh. gradova, družili se sa svima Vama, divnom djecom, roditeljima, pedagozima i nastavnicima, izrodili skupa Vaša prva filmska ostvarenja, prepuštamo Vam i ulogu žirija! Glasajte za najbolje filmove koji će se i ove godine takmičiti na VIVA FILM FESTIVALU od 12.-15. septembra 2018., te LIKE-ovima Vaših favorita, bićete jedan glas bliže pobjedi i vrijednim nagradama!

LIKE Viva FB stranicu, podijeli sa prijateljem, LIKE film pod željenim rednim brojem! POBIJEDI!

GLASAJ!

Ja želim promjene! poručili mladi filmmejkeri iz Ustikoline

Autor Vivafest
Ja želim promjene! poručili mladi filmmejkeri iz Ustikoline

JA ŽELIM PROMJENE!  poruka je mladih iz Ustikoline U JU OŠ “Ustikolina” u Ustikolini se od 3-5 septembra održala 18-ta po redu, ujedno i posljednja filmska radionica u 4. sezoni. Prijavilo se 10 učenika polaznika. Nekima od njih ovo je bila druga radionica. Kroz tri dana polaznici su prošli kroz teorijski dio o filmu, napisali scenario i snimili svoj film loji je trećeg dana radionice montiran. Film mladih iz Ustikoline pod nazivom Ja želim promjenu obrađuje nekoliko društvenih problema kao što su ekološka svijest, tolerancija, obrazovanje i egzistencija. Napominjemo da je nagrada za najbolju fotografiju prošle godine stigla upravo u Ustikolinu. Viva filmske radionice su besplatne, zabavne, kreativne, edukativne i praktične radionice za mlade od 13 do 21 godine i održavaju se u gradovima širom BiH. Ovaj film će se također sa ostalim filmovima iz kategorije Omladinski film, na 4. Viva film festivalu koji se održava u Sarajevu od 12.-15. septembra, boriti za jednu od vrijednih nagrada koje su obezbijedili sponzori Viva škole filma AvteraBH za tri kamere koje se dodjeljuju najboljim filmovima, Mekline za najbolji scenario za najbolje ženske i muške uloge, za najbolji zvuk, za najbolju režiju, za najbolju kameru kao i za najboljeg klapera, asistenta režije i mnoge druge nagrade. Na festival je pristiglo 20 omladinskih filmova iz 18 gradova u BiH u kojima su održane Viva filmske radionice. Filmovi će biti prikazani u subotu 15. septembra od 12 časova u Art kinu Kriterion, i 11 filmskih centara, širom BiH. Očekuje se dolazak oko šezdesetoro djece iz cijele BiH koji će prisustvovati projekcijama filmova. Nakon projekcija bit će upriličena ceremonija zatvaranja festivala i dodjela nagrada, a nakon toga i party za njih. Sve vas pozivamo da 15. septembra dođete i podržite mlade filmske snage Bosne i Hercegovine, mladost koja razmišlja drugačije i bolje. Slijedeća 5. sezona VIVA ŠKOLE FILMA počinje već od oktobra 2018. i trajaće do juna 2019. a planirano je ponovo 20 gradova- radionica u cijeloj BiH.

VENI-VIDI-VIVA FEST!

Želimo čist zrak, želimo ŽIVOT NAŠ, poručuju mladi iz Puračića svojim filmom

Autor Vivafest
Želimo čist zrak, želimo ŽIVOT NAŠ, poručuju mladi iz Puračića svojim filmom
Želimo čist zrak, želimo ŽIVOT NAŠ, poručuju mladi iz Puračića svojim filmom.
 
Puračić je od 28-30 avgusta bio domaćin 17-toj VIVA filmskoj radionici, treću godinu zaredom u JU OŠ “Puračić”.
 
Na radionicu se prijavilo 11 učenika polaznika. Kroz tri dana, koliko traje radionica, polaznici su prošli kroz osnove filma uz istorijski pregled kinematografije. Pored istorijskog pregleda polaznici su učili i o filmskoj opremi, primjeni, načinu filmskog razmišljanja i govoriti jezikom filma. Pristupalo se scenariju, koji su polaznici međusobnim dogovorom i razmjenom ideja, napisali. Drugog dana radionice uz korištenje profesionalne opreme realizovali su svoj scenario i snimali svoj film. Trećeg dana se radila montaža, premijerno prikazan film i podijelili certifikati o uspješno završenoj filmskoj školi.
 
Mladi iz Puračića snimili su dokumentarno-igrani ekološki film pod nazivom Život naš! Film se bavi problematikom zagađenosti zraka, vode, usjeva koje dolazi od strane fabrika, jer nemaju ugrađene filtere u svojim dimnjacima zbog kojih je građanima svakodnevno ugroženo zdravlje.
 
U kategoriji Omladinski film, na 4. Viva film festivalu koji se održava od 12-15 septembra u Sarajevu, film “Život naš !” borit će se zajedno sa ostalim omladinskim filmovima iz BiH za jednu od vrijednih nagrada.
 
Viva filmske radionice su besplatne, zabavne, kreativne, edukativne i praktične radionice za mlade od 13 do 21 godine i održavaju se u gradovima širom BiH.
 
Vidimo se na projekciji filmova od 12-15 septembra na Viva film festivalu , a vidimo se i u Vašem gradu.
 
Kamera? Ide!
Ton? Ide!
Klapa? Scena 1/1!
 
Iiiii… Akcija!

Ljubav pobjeđuje predrasude – pokazali mladi tuzlaci

Autor Vivafest
Ljubav pobjeđuje predrasude – pokazali mladi tuzlaci

Dok se ljetni raspust bliži kraju VIVA karavan je u Tuzli od 26-28 avgusta u JU OŠ “Brčanska Malta” održao 16. filmsku radionicu “Od ideje do realizacije”. Ovo je druga godina za redom u gradu i školi.

Prijavilo se 14 učenika polaznika koji su kroz tri dana trajanja radionice učili o istoriji i osnovama filma, tehnikama snimanja, vrstama objektiva i vrstama kadrova, knjizi snimanja i timskom radu.
Mladi tuzlaci smimili su film pod nazivom Zabranjeno voće o ljubavi dvoje tinejdžera koji su različite vjeroispovjesti i koja nailazi na predrasude od strane njihovih porodica. Poruka filma je da je samo ljubav važna.

I ovaj film će se zajedno sa ostalim filmovima u kategoriji Omladinski film boriti za jednu od vrijednih nagrada na 4. Viva film festivalu koji se održava od 12-15 septembra u Sarajevu.

Viva filmske radionice su besplatne, uabavne, kreativne, edukativne i praktične radionice za mlade od 13 do 21 godine i održavaju se širom BiH. Prvog dana radionice priatupa se teorijskom dijelu o istoriji filma, knjizi snimanja i kadrovima. Također, prvog dana polaznici sami smišljaju scenario, dodjeljuju filmska zanimanja jedni drugima. Drugi dan je posvećen samoj realizaciji ideje odnosno scenarija. To je praktični dio u kojem polaznici koriste filmsku opremu i snimaju svoj film. Trećeg dana se pristupa montaži filma, snimanju naracije, muzike nakon čega uslijedi premijera filma i podjela certifikata o uspješno završenoj radionici.

VIVA karavan nastavlja dalje pa će u Puračiću od 28-30 avgusta u OŠ “Puračić” održati 17-tu po redu filmsku radionicu nakon koje slijedi kratki predah do radionice u Ustikolini početkom septembra.

Mlade filmadžije iz Istočnog Sarajeva snimili film “Proš'o voz”

Autor Vivafest
Mlade filmadžije iz Istočnog Sarajeva snimili film “Proš'o voz”

Mladi iz Istočnog Sarajeva snimili film “Proš`o voz”

Nakon male ljetne pauze “Viva škola filma” dokotrljala se, poput nekadašnje filmske trake, u Istočno Sarajevo gdje je od 25 – 27 jula u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo održala 15-tu po redu filmsku radionicu.

Na ovu radionicu prijavilo se 9 učesnika. Prvi dan radionice rezervisan je za osnove filma, filmski set, kadrove, knjigu snimanja uz kratku istoriju fima. Također, prvog dana učesnici smišljaju svoju ideju, scenario, dijele između sebe filmska zanimanja.
Drugog dana radionice pristupilo se samoj realizaciji ideje, a to je snimanje autorskog filma. Trećeg dana se radi montaža uz premijeru filma i podjelu certifikata.
Film koji su mlade filmadžije iz Istočnog Sarajeva snimili nosi naziv “Proš`o voz”.
Žanrovski ovaj film se svrstao u romantičnu komediju, a šalje nam poruku da ne treba dugo čekati na djela već da treba imati smjelosti učiniti nešto u datom trenutku. U spurotnom “prođe voz”.
Ekipi iz Istočnog Sarajeva pridružio se i Dino Salihagić iz Sokolović kolonije koji je igrao glavnu ulogu, a koji je izrazio želju da bude učesnik. Napominjemo da je u filmu korištena originalna muzika.
Ovaj film će se sa ostalim omladinskim filmovima takmičiti za neku od prestižnih nagrada na IV VIVA film festivalu koji se održava od 12-16 septembra u Sarajevu i još 12 gradova BiH.
Podsjećamo, Viva filmske radionice su besplatne, trodnevne radionice za mlade.
Ljeto još traje a Viva karavan ide dalje do nove destinacije i nove radionice.

ZVANIČNA SELEKCIJA VIVA FILM FESTIVALA 2018.

Autor Vivafest
ZVANIČNA SELEKCIJA VIVA FILM FESTIVALA 2018.

Nakon 3 mjeseca, koliko je trajao konkurs za prijave filmova, pristiglo je 1550 filmova iz 110 zemalja širom svijeta.

Selektorska komisija Viva film festivala imala je težak zadatak odabrati najbolje iz sve tri kategorije, ekološki, turistički i religijaki film.

I ove godine od 12. do 16. septembra, za nagrade takmičiće se 99 autora iz 85 zemalja, a ovo su zvanični rezultati oficijalne selekcije.

Svim odabranima čestitamo, a ostalim autorima koji nisu selektovani želimo sreće u daljem kreativnom radu.

Fimovi iz kategorije omladinski Bh film su još u fazi obrade, a zvanični spisak učesnika biće objavljen do kraja avgusta 2018.

Viva škola filma 2018. u Ljubuškom

Autor Vivafest
Viva škola filma 2018. u Ljubuškom

AUFWIEDERSEHEN! Mladi ljubušaci snimili film o odlasku mladih iz BiH. Viva škola filma je četvrti put u gimnaziji Ljubuški u Ljubuškom, gradu filma, čiji je film prošle godine na festivalu u Sarajevu osvojio prvo mjesto za originalnu glazbu. Na 13-toj po redu radionici koja je trajala od 4-6 juna prijavilo se 16 učesnika iz dvije srednje škole. Neki od njih su već ranijih godina učestvovali na radionicama. Snimili su fantastično-eksperimentalni film o odlasku mladih iz grada pod nazivom “Aufwiedersehen!” Pokušali su na jedan originalan način prikazati tu aktuelnu temu. U filmu je također korištena autorska glazba, a koliko su svojim filmom uspjeli pokazat će se na festivalu koji se održava od 12-16 septembra u Sarajevu gdje će se film zajedno sa drugim omladinskim filmovima takmičiti za jednu od nagrada. Viva filmske radionice su kreativne, besplatne, teorijske i praktične trodnevne radionice za mlade od 13-21 godine. Polaznici u ta tri dana uče o osnovama filma, kadrovima, knjizi snimanja, kameri, zvuku, rasvjeti. Drugog dana radionice polaznici se upoznaju sa opremom za snimanje i tada počinje praktični dio, a to je snimanje filma po ideji koju polaznici sami smisle prvog dana. Trećeg dana se pristupa montaži i premijeri filma uz dodjelu certifikata o uspješno završenoj radionici. Nakon Ljubuškog Viva karavan se vraća u bazu u Sarajevo gdje će nakon kratkog predaha ponovo zavrtiti svoje točkove i posjetiti možda Vaš grad.

Veliko interesovanje mladih mostaraca za Viva školu filma 2018.

Autor Vivafest
Veliko interesovanje mladih mostaraca za Viva školu filma 2018.
Viva škola filma boravila je u Mostaru od 1. do 3. juna u Centru za kulturu gdje je održala 12-tu po redu radionicu za mlade filmadžije. Na radionicu se prijavilo 30 učesnika iz nekoliko osnovnih i srednjih škola, što nam je još jedan pokazatelj da za Viva školu filma postoji ogromno i sve veće interesovanje mladih. “Mostar nije samo most” je ime igrano-turističkog filma koji su snimili i kojim su pokazali da grad Mostar ima i drugih znametitosti osim Starog mosta i da turista ne treba da se ograniči samo na stari grad. Film je režirao Dino Emrić koji je u prošlogodišnjoj radionici bio asistent režije za film “Ostani” koji je dobio nagradu publike. Ovogodišnja radionica je njegova zadnja radionica u Mostaru zbog preseljenja i studija u Sarajevu, ali je zato stasala nova generacija mlađih koji će nastaviti da se bave filmom, a Mostar je oduvijek bio rasadnik talentovanih i kreativnih umjetnika. Viva filmske radionice kreativne, su besplatne trodnevne radionice za mlade od 13-21 godine. U tri dana polaznici uče o osnovama filma, vrstama kadrova, kameri i rezolucijama, zvuku, rasvjeti. Pored teorijskog tu je i praktični dio gdje polaznici sami na osnovu vlastite ideje snimaju film. Na kraju se pristupa montaži i premijeri filma. Zajedno sa drugim filmovima nastalim na filmskim radionicama Vive i ovaj film učestvovat će na VIVA filmskom festivalu u kategoriji Omladinski film koji se održava u Sarajevu od 12. do 16. septembra ove godine. Nakon Mostara Viva škola filma putuje u Ljubuški gdje će boraviti od 4-6 juna.