8. VIVA FILM FESTIVAL OTVARA DOKUMENTARNI FILM ‘’TO JE TOMA’’

8. VIVA FILM FESTIVAL OTVARA DOKUMENTARNI FILM ‘’TO JE TOMA’’

U Kinoteci BiH od 01. do 04. decembra bit će održan 8. Viva film festival, međunarodni festival ekološkog, turističkog religijskog i omladinskog bh. filma.

 

Premijerom dokumentarnog filma  ‘’ To je Toma’’, o popularnom pjevaču Tomi Zdravkoviću, u Kinoteci BiH u Sarajevu, bit će otvoren 8. VIVA film festival. U filmu reditelja Vladimira Ristića, prikazani su brojni snimci i fotografije koje su nastale tokom karijere ovog legedarnog pjevača narodne muzike.

U filmu o Tomi, između ostalih govore, supruga Gordana Zdravković, menadžer Sadik Paja Pašić, novinar i pisac knjige o Tomi Zdravkoviću Nikola Kankaraš,  muzičari Zoran Kalezić, Hasan Dudić,  glumice Tanja Bošković, Danica Maksimovć…


Istoga dana publika će se moći podsjetiti i grad prix ostvaranja VIVA film festivala, filma ‘’Naše korjenje’’, francuskog reditelja Andrea Russela.


U okviru ovog izdanja Festivala sarajevskoj publici bit će prikazano 45 filmova iz 28 zemalja svijeta u kategorijama ekologija, religija, turizam i bh. omladinski film.

Na konkurs je ove godine prijavljeno 1420 filmova, tako da je selektovano ukupno 12 sati kvalitetnog programa za ljubitelje dokumentarnog i kratkog metra, rekao je umjetnički direktor bh. reditelj Ratko Orozović.


Sve projekcije bit će održane u Kinoteci BiH, ulaz je slobodan, a detaljan program sa satnicama projekcija

možete pronaći na oficijalno portalu VIVA film festivala www.vivaba.com ili ga skenirajte na sljedećem

qr kodu: