”SOMOSAMAZONIA’ NAJBOLJI FILM 7. VIVA FILM FESTIVALA

”SOMOSAMAZONIA’ NAJBOLJI FILM 7. VIVA FILM FESTIVALA

U domu oružanih snaga u Sarajevu proglašenjem najboljih filmskih ostvarenja zatvoren je 7. VIVA film festival, međunarodni festival ekološkog, turističkog, religijskog i omladinskog filma. U protekla četiri dana u takmičarskom dijelu programa prikazan je 31 dokumentarni i kratki igrani film iz 27 zemalja svijeta, a u revijalnom dijelu i 10 omladinskih filmova nastalih u VIVA školi filma u protekle tri godine.

Grand prix za najbolje filmsko ostvarenje internacionalnog 7. VIVA film festivala osvojio je Iaou Inacio iz Brazila za film ”SamosAmazonia”.

Prvu nagradu, zlatno drvo u kategoriji religija, odlukom žirija, osvojio je film ”Homo Peregrinus”, autor Andrzej Świech iz Poljske. Drugo mjesto, srebreno drvo, pripalo je filmu ”AJAW Q'IJ”, autorice Chiare Faggionato iz Italije, a bronzano drvo, treće mjesto u kategoriji religija, osvojio je autor iz Rumunije Daniel Barnuti za film ”Pisma iz Mekke”.

U kategoriji turizam, zlatnu klapu, za najbolji turistički film 7. VIVA film festivala, osvojila je Inna Makieva iz Rusije za film ”Pilot, jakovi i Dunta”. Druga nagrada, srebrena klapa, pripala je Antei Ratković iz Hrvatske za film ”Tvoj Pag”, a treće mjesto i bronzanu klapu osvojio je film ”Hrana za dušu”, autora Mlađena Minića iz Srbije.

Najbolji ekološki film, odlukom žirija je ‘’Izvan granica ”, u produkciji Environmental Justice Foundation iz Engleske, njemu je pripalo zlatni leptir 7. VIVA film festivala. Drugo mjesto, srebreni leptir, osvojio je film ”Antarktik”, autor Jivko Konstantinov iz Bugarske, a bronzani leptir za treće mjesto u kategoriji ekologija pripalo je autorskom dvojcu Harrison & Matt Thane iz Australije za film ”Zajednica pod vatrom”.

Nakon proglašenja pobjednika i zatvaranja 7. VIVA film festivala, u nedjelju 26. septembra od 18 h bit će upriličene projekcije nagrađenih filmova na ljetnjoj pozornici u parku ‘’Ravne 2’’ u Visokom.
Publika će imati priliku da pogleda najbolje turističke, ekološke i religijske filmove sa ovogodišnjeg Viva Festivala.