6. VIVA FILM FESTIVAL PREDSTAVLJA KATEGORIJU RELIGIJSKI FILM

6. VIVA FILM FESTIVAL PREDSTAVLJA KATEGORIJU RELIGIJSKI FILM

U programu 6. VIVA film festivala danas su projekcije 10 odabranih filmova u kategoriji religija.

Trećeg dana Festivala upoznajte se sa neobičnom grupom ljudi koji odbijaju tradicionalne metode praktikovanja religije i pronalaze svoj vlastiti put do duhovnosti kroz gledanje filma „Sijači duše“ (Malgorzata Szyszka). Kako na istom platnu predstaviti budističke motive i proizvode globalnog tržišta i industrije zabave? Saznajte u filmu Komeil Soheilija ”Grančice i kistovi”. Spoj starog i novog, prošlosti i savremene realnosti, mješavinu urođeničke i kršćanske kulture dočarat će vam priča o čudesnom festivalu u filmu ”Amazonija, sveta brda” (Lia Beltrami). Jedinstven festival održava se i na sjeveroistoku Indije. Molitvene ulične predstave organiziraju se kako bi se očistile ulice. ”Duhovna poruka Sualkuchiia” je film Anupama Baishye, a u njemu se predstavlja nevjerovatna ideja o čistoći po čemu je ovo indijsko selo posebno.
Lizzie Berne DeGear i Martha Mapes predstavljaju nam „(M)adam: Adamovo revidirano rebro“, animirani kratki film o biblijskoj priči koju (smo mislili da) svi poznajemo.
”Osmildo” (Pedro Daldegan), se bori za spašavanje maternjeg jezika, diferenciranih autohtonih škola, svetih rituala, tradicionalne medicine i zemlje plemena Kuntanawa.

Film o kaligrafiji, umjetnosti koja oslikava islamsko nasljeđe, kulturu i tradiciju ”Noqte” donosi nam Emir Valinezhad), a Simone Pizzi autor filma ”Poput tebe” opisat će vam međuljudske odnose kroz susrete vjernika iz različitih država unutar milanske oblasti.

Uronite u svijet drevne paganske magije očima mlade osobe modernog svijeta u filmu “Šaptači” rediteljke Weronike Frycz, nakon čega putujemo u Srbiju gdje ćete upoznati neobičnog pravoslavnog sveštenika, njegov način života i shvatanje univerzuma u filmu ”Otac Arsenije”, rediteljke Svetlane Cemin.

Online projekcije filmova održavaju se u tri termina, kako bi bile dostupne autorima iz različitih vremenskih zona, i to počev od 12.00 h, 20.00 h i 01.00 iza ponoći, a moguće je i odložno gledanje filmova na www.vivaba.com.