Tv serijal “Viva škola filma” – nova sezona 2020.

Tv serijal “Viva škola filma” – nova sezona 2020.

Da na mladima svijet ostaje nije samo floskula, barem ne u slučaju Viva škole filma i svih njenih polaznika koji su pokazali veliku želju, interesovanje za sticanje znanja o filmskoj umjetnosti i to u izvannastavnim aktivnostima.

U šesnaest gradova u Bosni i Hercegovini i to Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Bosanskom Petrovcu, Prijedoru, Kladnju, Lukavcu, Prnjavoru, Stocu, Sokocu, Jajcu, Busovači, Visokom, Višegradu, Mostaru, Srebrenici u kojima je Viva škola filma sa svojim mentorskim timom, Goranom Lukićem – producent, Ratkom Orozovićem – reditelj, Alenom Crnogorčevićem – videograf, Goranom Vrhuncem – scenarista, održala svoje radionice, snimljeno je šesnaest kratkih filmova različitih žanrova i tematike ali sa istom porukom. Kako se nositi sa vršnjačkim nasiljem, kako uticati na okoliš, ostati ili otići u svom gradu i zemlji, pitanje nacionalizma, borba sa samim sobom, kupovina diploma, predrasudama su sve problemi kojima su se bavili mladi polaznici Viva škole filma i o koji su iskoristili priliku da filmskim jezikom progovore o svojoj svakodnevnici i problemima nudeći, osim kritike i rješenje za iste.

Sve ćete to moći gledati u 3. sezoni tv serijala “Viva škola filma” u 20 epizoda koje će se emitovati na BHT -u tokom 2020. godine u kojima ćete moći vidjeti cijeli proces od ideje do realizacije filma i kompletnu atmosferu sa trodnevnih radionica , kao i filmove nastale kao konačni rezultat Viva škole filma.

Cilj ovog projekta Viva škole filma je, osim međusobnog upoznavanja, druženja, razmjene iskustvava s ciljem uklanjanja barijera i razlika bez obzira na nacionalnu pripadnost i vjeroispovijest, razvoj kreativnosti i sticanje filmske pismenosti koja je primjenjiva u svakodnevnom životu. Time se kod mladih razvija i osjećaj pripadnosti i stvaranja zdrave konkurencije jer će odabrani autori biti gosti VIVA FESTIVALA koji se održava u Sarajevu u devetom mjesecu, a trinajboljia filma iz Omladinske kategorije, se nagrađuju video kamerama Canon koju obezbjeđuje kompanija AVTERA BH – već četiri godine partner ovog projekta.

Ovaj projekat i serijal podržali su i mnogi Bh i regionalni “filmski radnici”, Pjer Žalica, Mustafa Kapidžić, Nenad Dizdarević, Ademir Kenović, Ratko Orozović, Mladen Nelević i mnogi drugi, koji u rubrici “Savjeti” svojim iskustvom pomažu mladim polaznicima škole filma.

Aktuelnost i potrebu za ovim projektom potvrđuju rezultati. U 2017. godini u 20 bosanskohercegovačkih gradova proizvedena su 22 kratka filma, učestvovalo je 294 mladih polaznika. U 2018. godini bila su 324 učesnika i 20 snimljenih kratkih filmova iz 18 bosanskohercegovačkih gradova, a u 2019. godini 16 bosanskohercegovačkih gradova, 17 filmova i 315 učesnika. Dokaz da mladi u Bosni i Hercegovini nisu letargični, anemični i nezainteresirani već da im se treba pružiti prilika i mogućnost da se iskažu svojim idejama, radom i znanjem, da im se da prilika i poticaj da probude maštu i kreativnost. 

Viva škola filma kreće u svoju 5. sezonu 2019/2020 u kojoj će neumorno i dalje mlade obučavati osnovama filma i davati im priliku da snime svoj vlastiti film jer mladi ljudi su jedino svjetlo u Bosni i Hercegovini.