Filmska priča iz Busovače

Filmska priča iz Busovače

“HVALA” je naziv prvog igranog filma koji su snimili mladi filmmejkeri iz Busovače.

Biti zahvalan onim što imaš jer to te čini čovjekom –  je poruka koju je 17 mladih entuzijasta Fotokluba iz Busovače prenijelo ovim filmom, koji je nastao kao rezultat trodnevne, praktične, filmske radionice. Osim kamere, scenarija, ideje i glume, autori su i originalne muzike koja je pratila ovu veoma dramatičnu filmsku priču. Film “Hvala” je realan osrvt na današnji materijalni svijet koji ovi mladi ljudi veoma kritički prikazuju u svom debitantskom djelu. Jezik filma i potpuno novi način promatranja filma kao umjetnosti je sasvim izvjesno nova ljubav ovih mladih ljudi, koji će se u septembru takmičiti sa ostalim filmadžijama na 5. Viva film festivalu za jednu od prestižnih nagrada.

Pokrovitelj ove radionice je bila Ambasada Republike Indonezije u BiH, a tu su i stalni prijetelji koji podržavaju mlade u BiH i njihov kreativni izraz; Avtera BH, Mekline, VW, Porsche BiH, BHRT, SlovakAid, Canon, dji, Podravka i Lipa voda….

Viva karavan ne staje i već ovog vikenda putuje u Visoko gdje će se održati 14. ovosezonska radionica za mlade “Od ideje do realizacije filma”.