OSTAJMO! – Poručili mladi iz Jajca

OSTAJMO! – Poručili mladi iz Jajca

U gradu u kojem su se mladi oduprijeli podjelama u školi snimljen film OSTAJMO!

Grad Jajce bilo je domaćin dvanaeste radionice Viva škole filma u ovoj sezoni. Od 24. do 26. maja Viva karavan je pod pokroviteljstvom Misije OSCE-a BiH zaustavio svoje točkove podno Medvjed kule. Na radionicu se prijavilo osamnaest članova Centra za obrazovanje i druženje iz Jajca – COD. Kroz tri dana radionice snimili su autorski film pod nazivom “Ostajmo!

Da Jajce nije imuno na odlaske mladih, političke i svake druge podjele prikazali su to svojim filmom, iskreno, bez pardona i jezikom koji je razumljiv svim generacijama i koji nije omiljen, a to je istina. Film obrađuje četiri teme, a to su: politika, religija, nacija i ljubav osuđena na propast od strane prijatelja, mještana pa i svojih roditelja zbog ljubavi dvije osobe različite vjeroispovijesti. Kroz dijaloge glumaca progovorio je glas razuma i mladosti, ponudio svjetlo na kraju tunela, nadu i rješenje. U filmu je korištena i autorska glazba kao i kadrovi iz zraka.

Zajedno sa ostalim omladinskim filmovima nastalim u okviru besplatnih trodnevnih radionica i ovaj film će se takmičiti za jednu od vrijednih nagrada na Viva film festivalu koje će se održati od 18. do 21. septembra u Sarajevu. Nagrade obezbjeđuju partneri i sponzori AvteraBH, BHRT, Porshche BiH, VW, SlovakAid, Canon, Mekline, Podravka i Lipa voda, dji, i drugi.

Viva škola filma: od ideje do realizacije Viva škola filma je besplatna, trodnevna filmska, teorijska i praktična radionica za mlade od 13-25 godina, na kojoj mladi kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvaraju dokumentarni film o sebi, svojoj okolini, zaštiti okoliša, događajima i problemima koji nastaju u toj interakciji. Teme za film biraju sami, a one proizlaze iz životnih situacija i problema koji ih okružuju, samoopažanja i mašte. Prvi dan radionice posvećen je teorijskom dijelu u kojem se polaznici upoznavaju sa istorijom filma, definicijama i vrstama filmskih zanimanja, o kadrovima, scenariju i knjizi snimanja. Istog dana, također, polaznici predstavljaju okvirnu ideju, sinopsis filma, dodjeljuju između sebe filmska zanimanja. Drugog dana radionice, korištenjem profesionalne audio i video opreme uz pomoć mentora, polaznici snimaju film po vlastitiom scenariju. Trećeg dana je pregledavanje snimljenog materijala, montaža, snimanje naracije i muzike te premijera. 

Trinaesta radionica Viva škole filma održaće se u Čitaonici “Gradske knjižnice” u Busovači od 28.05. do 30.05. 2019.