Viva u Bosanskom Petrovcu

Viva u Bosanskom Petrovcu

Marija i Edvin iz Bosanskog Petrovca održali lekciju mnogima o jedinstvu i prijateljstvu

Đe je to?” – film mladih iz Bosanskog Petrovca.

Po prvi put Viva karavan je gostovao u malom gradiću na krajnjem zapadu Bosne i Hercegovine, Bosanskom Petrovcu.

Domaćin VIVA školi filma bila je “JU Centar za kulturu i obrazovanje” Bosanski Petrovac. Misija je uspješno završena. Dvadeset polaznika, koliko ih je bilo prijavljeno, su kroz tri dana radionice, uz mentorski tim, snimili kratki igrano-dokumentarni film pod nazivom “Đe je to?” Film govori o djevojčici koja se iz jedne velike uređene evropske zemlje, u kojoj je rođena, preselila u rodni kraj svojih roditelja, a to je Bosanski Petrovac. Na jedan originalan, njima svojstven način, predstavili su znamenitosti koje krase ovaj gradić, a datiraju još iz rimskog doba, zatim nacionalni spomenici kao što su srednjevjekovni ostaci crkve (Panađur) i nekropole sa stećcima u selu Kolunić, spomen vlak na Oštrelju, stari srednjevjekovni grad Bjelajte Muzej Jovana Bijelića. U filmu je predstavljen i kontrast između aktuelne situacije u kulturi i njihovih nezainteresiranih djelatnika s jedne strane i rijetki svijetli primjer kompletnog djelatnika kulture koji posjeduje znanje i ljubav prema baštini. To daje nadu da nije sve izgubljeno. U filmu je korištena i autorska muzika. Mlade filmadžije poslali su jasnu poruku da je Bosanski Petrovac gradić koji ima bogatu istoriju i kulturu, prirodno bogatsvo također i da zaslužuje pažnju kako domaćih tako i stranih posjetitelja. Najvažnija poruka koju su mladi iz Bosanskog Petrovca poslali je ta, da njima ništa nije teško, da je grad previše mali da bi se međusobno dijelili, da su svi braća i sestre. Lekcija za sve velike sredine.

“VIVA škola filma su besplatne, trodnevne filmske, teorijske i praktične radionice za mlade od 13 do 25 godina. Kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvaraju autorski dokumentarni film na temu okoline u kojoj žive, problemima s kojima se susreću, događajima. Slobodni su da realizuju svoju maštu.

Prvog dana radionice, polaznici se upoznaju sa osnovama filma, kroz kratki istorijski presjek od nastanka do danas. Tu su i tehničke stvari kao što su vrste kadrova, vrste perspektiva, knjiga snimanja, filmska zanimanja, a sve je to popraćeno slajdovima na kojima polaznici mogu vidjeti neke primjere. Na kraju prvog dana polaznici sami smišljaju svoju ideju i dodjeljuju timski filmska zanimanja.

Drugog dana radi se pokazna vježba seta, postavke seta, položaji glumaca, kamere, rasvjeta. Nakon toga, AKCIJA! Ideja se sprovodi u djelo, snimaju se kadrovi, scene, igraju se uloge, u potpunosti se pristupa profesionalnom snimanju sa profesionalnom opremom.

Treći dana radionice rezervisan je za montažu. Timski svi učestvuju u kreiranju finalnog proizvoda, a to je kratki film. Nakon toga slijedi podjela certifikata za uspješno završenu filmsku školu i premijera filma.

Film “Đe je to?” iz Bosanskog Petrovca će sredinom septembra 2019. godine na VIVA filmskom festivalu u Sarajevu, biti u konkurenciji u kategoriji Omladinski film zajedno sa ostalim filmovima koji su nastali u sklopu VIVA škole filma. Pet najboljih će biti nagrađni video opremom Canon koju obezbjeđuje kompanija AVTERA – već tri godine partner ovog projekta, kao i kompanija Meklaine.

Da je projekat aktuelan i realan potvrđuju rezultati radionica u protekle tri godine. Godine 2017. u 20 BiH gradova, proizvedeno je 22 kratka filma, učestvovalo je 294 mladih iz BiH. a 2018. godine 324 učesnika i 20 filmova iz 18 gradova.

Predviđeno je da “video radovi” budu kratki, autentični i originalni filmovi, koje bi distriburali na filmske festivale širom svijeta, a emituje se i posebna tv emisija na BHRT – “Viva škola filma”
Domaćin ove radionice je: OSCE Bosna i Hercegovina!
Prijatelji radionica su: Avtera BH, VW, Porsche Bosna i Hercegovina, BHRT, Canon, Mekline, DJi, Podravka, Lipa voda, i ostali.
Već od 15. Do 17. aprila Viva karavan je stacioniran u Prijedoru. Domaćin radionice je Kino “Kozara”.

Spremite se! AKCIJA!