Mladi srebreničani snimili svoj film “Ulicama srebrenog grada”

Mladi srebreničani snimili svoj film “Ulicama srebrenog grada”

Mladi iz Srebrenice snimili svoj film:

“Ulicama srebrenog grada”

Viva škola filma, nakon zimske stanke, nastavila je svoj put pa je tako od 29. do 31. marta gostovala u Srebrenici, u JU “Kulturni centar Srebrenica”. Na radionicu prijavilo se 14 mladih srebreničanakoji su uz timski rad snimili film pod nazivom: “Ulicama srebrenog grada” kojim su poslali poruku da mladih u tom malom gradiću itekako ima i da je to njihov grad.

Prikazali su jednu pozitivnu stranu Srebrenice koja se ne spominje u medijima. U filmu je korištena i autorska muzika. Viva škola filma su besplatne trodnevne filmske radionice u kojima polaznici stiču znanja iz filmskog jezika i osnova filmske pismenosti. Mladi uče tehnike kadriranja, pokreta kamere, sastavljanje filmske priče na osnovu napisane ili prepričane priče. Učestvuju aktivno u izradi ideje i realizacije dokumentarnog filma. Prvog dana su predavnaja iz istorije filma,filmske estetike i dramaturgije. Na kraju prvog dana polaznici samo smišljaju svoju ideju – sinopsis, izaberu filmska zanimanja ekipe (snimatelj, asistent snimatelja, reditelj, scenarista, montažer, tonski snimatelj, asistent tona, gafer, asistent rasvjete, organizator,spiker, klaper…)

Odabir ekipe se Drugog dana je prqktični dio. Izlazi se na teren i počinje snimati film, na osnovu prethodno izrađenog plana. Snimanje se vrši profesionalnom video – audio opremom, kojom polaznici sami rukuju uz nadzor predavača. Trećeg dana je pregled snimljenog materijala, odabir i komponovanje muzike, snimanje naratora, montaža filma, postprodukcija i premijera filma. Film će učestvovati na VIVA film festivalu sredinom septebra ove godine zajedno sa drugim filmovima iz kategorije Omladinski film, a kojoi su nastali u sklopu Viva škole filma.

Domaćin ove radionice bio je: OSCE Bosna i Hercegovina!

Prijatelji radionica su:Avtera BH, VW, Porsche Bosna i Hercegovina, BHRT, Canon, Meklajn, DJi, Podravka, Lipa voda, i ostali.