Viva škola filma 2018-19. u Istočnom Sarajevu

Viva škola filma 2018-19.    u Istočnom Sarajevu

WVIVAMOBIL nas je dovezao u Istočno Sarajevo.

PIJUN – Opasan triler koji su snimili srednjoškolci iz SŠC “Istočna ilidža”

Od 07. do 09.12. Viva škola filma boravila je u Istočnom Sarajevu gdje je u JU SŠC “Istočna Ilidža” održala 3-ću po redu ovosezonsku radionicu na koju se prijavilo 13 polaznika. Treba napomenuti da je ovo ukupno 49-ta radinica Viva škole filma i da je kroz nju prošlo preko 800 učesnika. Mlade filmadžije iz Istočnog Sarajeva snimile su kratki – krimi- ljubavni triler. Bio je to krupan zalogaj ali su uz veliki napor i volju uspješno uhvatili u koštac sa svim problemima filmskog seta, što je upravo dokaz da je film, osim što je umjetnost i rješavanje problema. Film pod nazivom “Pijun” govori o labilno psihičkoj ženskoj osobi koja je za male pare angažovala sitnog kriminalca, kojem prijeti izbacivanje iz kuće, da otme djevojku njenog bivšeg momka. Tragediju sprječava upravo njen bivši momak. Ovaj film će se zajedno sa ostalim omladinskim filmovima u septembru 2019. godine, na 5. Viva Film Festivalu, takmičiti za neku od sponzorskih nagrada koje osiguravaju Avtera BH, Mekline, Canon i drugi.

Radionice pomažu Porsche Bosna i Hercegovina, Volkswagen, Fondacija Heinrich-Böll-Stiftung Bosna i Hercegovina, Slovak Aid, Podravka, Lipa voda i drugi.

Viva škola filma je trodnevna, besplatna, edukativna, kreativna filmska radionica za mlade do 25 godina. Na ovoj radionici polaznici se prvog dana upoznavaju sa osnovama filma, filmskom teorijom, kratkim historijskim pregledom filma od nastanka do danas, sa vrstama kadrova i filmskim zanimanjima. Drugog dana pristupa se realizaciji ideje/scenarija tj. snimanju filma koji prethodno osmisle sami polaznici. Trećeg dana radionice se radi montaža, nakog čega se organizuje premijerno prikazivanje filma.

WVIVAMOBIL je na zimskoj pauzi ali stiže u Vaš grad, a VIVA team Vam svima želi nastupajuće praznike i da ih provedete u blagostanju.

Do pedesete jubilarne radionice “Dobar posao”.