Želimo čist zrak, želimo ŽIVOT NAŠ, poručuju mladi iz Puračića svojim filmom

Želimo čist zrak, želimo ŽIVOT NAŠ, poručuju mladi iz Puračića svojim filmom
Želimo čist zrak, želimo ŽIVOT NAŠ, poručuju mladi iz Puračića svojim filmom.
 
Puračić je od 28-30 avgusta bio domaćin 17-toj VIVA filmskoj radionici, treću godinu zaredom u JU OŠ “Puračić”.
 
Na radionicu se prijavilo 11 učenika polaznika. Kroz tri dana, koliko traje radionica, polaznici su prošli kroz osnove filma uz istorijski pregled kinematografije. Pored istorijskog pregleda polaznici su učili i o filmskoj opremi, primjeni, načinu filmskog razmišljanja i govoriti jezikom filma. Pristupalo se scenariju, koji su polaznici međusobnim dogovorom i razmjenom ideja, napisali. Drugog dana radionice uz korištenje profesionalne opreme realizovali su svoj scenario i snimali svoj film. Trećeg dana se radila montaža, premijerno prikazan film i podijelili certifikati o uspješno završenoj filmskoj školi.
 
Mladi iz Puračića snimili su dokumentarno-igrani ekološki film pod nazivom Život naš! Film se bavi problematikom zagađenosti zraka, vode, usjeva koje dolazi od strane fabrika, jer nemaju ugrađene filtere u svojim dimnjacima zbog kojih je građanima svakodnevno ugroženo zdravlje.
 
U kategoriji Omladinski film, na 4. Viva film festivalu koji se održava od 12-15 septembra u Sarajevu, film “Život naš !” borit će se zajedno sa ostalim omladinskim filmovima iz BiH za jednu od vrijednih nagrada.
 
Viva filmske radionice su besplatne, zabavne, kreativne, edukativne i praktične radionice za mlade od 13 do 21 godine i održavaju se u gradovima širom BiH.
 
Vidimo se na projekciji filmova od 12-15 septembra na Viva film festivalu , a vidimo se i u Vašem gradu.
 
Kamera? Ide!
Ton? Ide!
Klapa? Scena 1/1!
 
Iiiii… Akcija!