Ljubav pobjeđuje predrasude – pokazali mladi tuzlaci

Ljubav pobjeđuje predrasude – pokazali mladi tuzlaci

Dok se ljetni raspust bliži kraju VIVA karavan je u Tuzli od 26-28 avgusta u JU OŠ “Brčanska Malta” održao 16. filmsku radionicu “Od ideje do realizacije”. Ovo je druga godina za redom u gradu i školi.

Prijavilo se 14 učenika polaznika koji su kroz tri dana trajanja radionice učili o istoriji i osnovama filma, tehnikama snimanja, vrstama objektiva i vrstama kadrova, knjizi snimanja i timskom radu.
Mladi tuzlaci smimili su film pod nazivom Zabranjeno voće o ljubavi dvoje tinejdžera koji su različite vjeroispovjesti i koja nailazi na predrasude od strane njihovih porodica. Poruka filma je da je samo ljubav važna.

I ovaj film će se zajedno sa ostalim filmovima u kategoriji Omladinski film boriti za jednu od vrijednih nagrada na 4. Viva film festivalu koji se održava od 12-15 septembra u Sarajevu.

Viva filmske radionice su besplatne, uabavne, kreativne, edukativne i praktične radionice za mlade od 13 do 21 godine i održavaju se širom BiH. Prvog dana radionice priatupa se teorijskom dijelu o istoriji filma, knjizi snimanja i kadrovima. Također, prvog dana polaznici sami smišljaju scenario, dodjeljuju filmska zanimanja jedni drugima. Drugi dan je posvećen samoj realizaciji ideje odnosno scenarija. To je praktični dio u kojem polaznici koriste filmsku opremu i snimaju svoj film. Trećeg dana se pristupa montaži filma, snimanju naracije, muzike nakon čega uslijedi premijera filma i podjela certifikata o uspješno završenoj radionici.

VIVA karavan nastavlja dalje pa će u Puračiću od 28-30 avgusta u OŠ “Puračić” održati 17-tu po redu filmsku radionicu nakon koje slijedi kratki predah do radionice u Ustikolini početkom septembra.