Viva škola filma 2018. u Bijeljini

Viva škola filma 2018. u Bijeljini

Režiser filma ”Ana” Đorđe Mirković, budući filmski radnik
JU Centar za kulturu “Semberija” Bijeljina od 28. do 30. maja bio je domaćin prve radionice Viva škole filma u ovom gradu. Učenici iz nekoliko srednjih škola iz Bijeljine timski su realizovali svoju ideju i snimili film ”Ana”. Ana je srednjoškolka u potrazi za sobom i preispitivanjem sebe, ko je, šta će postati, da li će pokleknuti pred porocima ili ne. Film je režirao Đorđe Mirković koji planira upisati Akademiju scenskih umjetnosti, odsjek za režiju.
Viva filmske radionice su besplatne kreativne trodnevne radionice za mlade od 13 do 21 godine. Polaznici radionica prvi dan uče o osnovama filma, filmskim kadrovima, kameri, zvuku, rasvjeti. Drugi dan pristupa se snimanju filma koji mladi snimaju sami po ideji koju su prvog dana osmislili, a treći dan radi se montaža. Druženje se završava uručivanjem certifikata i premijernim prikazivanjem filma.
Film ”Ana” će, zajedno sa filmovima iz drugih bh.gradova, biti prikazan u kategoriji omladinski film na 4. VIVA filmskom festivalu koji se održava od 12. do 16. septembra u 12 gradova BiH.
Početak mjeseca juna rezervisan je za Hercegovinu. Domaćin Viva školi filma bit će Mostar od 01. do 03. juna, a nakon toga Ljubuški od 04. do 06. juna.