Orašje – snimili film “Pola meni – pola meni” Viva škola filma 2018.

Orašje – snimili film “Pola meni – pola meni” Viva škola filma 2018.
Mladi iz Orašja snimili filmsku parodiju na političku predizbornu kampanju.
 
Centar za kulturu Orašje je od 18. – 20.05. bio domaćin 9-te ovogodišnje VIVA filmske radionice za mlade” od ideje do realizacije.
U tri dana radionice učestvovalo je 12 učesnika. Nekim od njih ovo je bila druga radionica. U prvoj radionici 2017. godine snimili su horror “Kolo (ne)sreće”.
Ovaj put su se opredijelili za parodiju. U filmu pod nazivom Pola meni – pola meni, parodirali su političku predizbornu kampanju kojom su želili pokazati pravo lice politike, političara i međunarodnih faktora u BiH i regionu.
Režisersku palicu preuzeo je Josip Arlović koji je u prošlogodišnjoj radionici također režirao film za koji je dobio nagradu za najbolju režiju, nagrada koja se na Viva festivalu dodjeljuje za najbolju režiju, a kako kaže sprema se za upis na filmsku akademiju u Banjoj Luci.
Ovaj film će se zajedno sa drugim filmovima takmičiti na VIVA film festivalu u kategoriji Omladinski film, koji će biti održan od 12 – 16. septembra u Sarajevu, i moguće osvojiti neku od nagrada koje obezbjeđuju Avtera BH, Canon i Mekline.
Podsjećamo, Orašje je jedan od 12 festivalskih gradova u kojima se održava Viva film festival.
Nakon Orašja ton, kamera i klapa od 21.-23. 05. sele u Brčko, a potom u Bijeljinu, Ljubuški i Mostar.
Viva filmske radionice su besplatne trodnevne radionice za mlade od 13-21 godine na kojima polaznici uče o osnovama filma, filmskoj kameri, zvuku, rasvjeti, timskom radu i na kojima snimaju svoj vlastiti film.