Ahmed Kubat – Kubi režirao film “Kakanj: grad dobrih ljudi”

Ahmed Kubat – Kubi režirao film “Kakanj: grad dobrih ljudi”

Sedma ovogodišnja filmska radionica “Viva škola filma” održana je od 7. do 9. maja u JU KSC Kakanj. Učesnici radionice, njih deset, tri dana su učili o tehnikama stvaranja filma. Snimljen je film pod nazivom “Kakanj: grad dobrih ljudi”. Film pokazuje koliko je grad Kakanj ugodan za življenje, te koliko ima bogatu istoriju, tradiciju i kulturu.

Na ovogodišnjoj radionici u Kaknju, posebno se istakao mladi zaljubljenik u film, Ahmed Kubat – Kubi. Ovo mu je drugi put da učestvuje na Vivinim filmskim radionicama, a prošlogodišnje iskustvo mu je pomoglo da sam izrežira i izmontira cijeli film, bez intervencija edukatora. Zahvaljujući tolikom entuzijazmu i izvrsnosti, Kubi je pozvan da se pridruži Vivinom timu i već na idućoj radionici će se iskazati u novoj ulozi, kao edukator. Otkrio nam je i kako mu je želja da upiše režiju i montažu, na nekoj od akademija.

Oakvi primjeri su dokaz da je Viva škola filma na pravom putu edukacije mladih i da će odgojiti nove generacije filmmejkera, zaljubljenika i kritičara filma.

Iduća radionica je od 11 – 13 maja u Ustikolini, nakon čega slijedi druženje sa mladima iz Kiseljaka i Brčkog. I ovaj film će se naći na 4. Viva film festivalu i odmjeravati snage s ostalim filmovima iz kategorije BH omladinski film. Do sada ih je snimljeno 7, od ukupno 20. Svi filmovi iz ove kategorije će konkurisati za jednu od vrijednih nagrada koje obezbjeđuju Avtera BH, Mekline, Canon i drugi.