“Odoh ja iz Fojnice” – film koji su snimili mladi iz Fojnice

“Odoh ja iz Fojnice” – film koji su snimili mladi iz Fojnice

Protekla tri dana,od 18. do 20. aprila “Viva škola filma” boravila je u Fojnici, u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić”. Učenici, njih 18 iz ove škole, sami su osmislili priču,te zajedničkim snagama napravili scenarij i autorsku muziku za film “Odoh ja iz Fojnice”.

Tema filma je odlazak mladih iz Fojnice, bez obzira što ovaj grad ima alternativu i mnogo pozitivnih stvari, koje su takođe predstavljene u filmu. Film je sniman na dvije lokacije, u Franjevačkom muzeju, te u osnovnoj školi koja je domaćin radionice.

Uistinu raduje to što su ovi mladu ljudi tako kompleksnu priču iznijeli do kraja. Prevashodno odabir teme i svjesnost mladih o bitnosti pitanja odlaska uliva nadu u ove generacije, a onda i način na koji su pristupili svom filmskom zadatku.” – kažu organizatori.

Ovaj film će se naći na 4. Viva film festivalu i odmjeravati snage s ostalim filmovima iz kategorije BH omladinski film. Do sada ih je snimljeno 5, od ukupno 20, a iduća radionica je u Kaknju.

Svi filmovi iz ove kategorije će konkurisati za jednu od vrijednih nagrada koje obezbjeđuju AVtera BH, Mekline, Canon i drugi.