Viva škola filma 2018 u Visokom sa učenicima MŠC “Hazim Šabanović”

Viva škola filma 2018 u Visokom sa učenicima MŠC “Hazim Šabanović”

Viva škola filma, u organizaciji istoimenog udruženje iz Sarajeva, ovogodišnju, četvrtu sezonu radionica započela je 3. aprila u Visokom, u Mješovitoj srednjoj školi “Hazim Šabanović”. 10 mladih filmadžija, u tri dana, snimili su film “IZBOR” na temu ljubavi koja pobjeđuje pošat droge. Fantastičan tim i odlična atmosfera rezultirali su ozbiljnim filmom, koji će se takmičiti na VIVA FILM FESTU 2018. Prvi dan smo razvijali ideju i scaniarijo, drugi dan smo snimali, a posljednji dan smo montirali film. Podsjećamo, projekat traje već tri godine, a prošle godine Viva škola filma obišla je 20 bh. Gradova, sa 20 realizovanih radionica, koje je pohađala 294 učesnika.

Ove godine, u planu je 25 gradova. Filmske radionice se sastoje od teorijskog i praktičnog dijela, a namijenjene su za mlade od 13-21 godinu. Radionice su koncipirane tako da mladi kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvaraju dokumentarni film o sebi, svojoj okolini, događajima i problemima koji nastaju u toj interakciji. Rezultat svake radionice biće film koji učesnici sami proizvedu. Svi filmovi bit će predstavljeni u kategoriji Omladinski bh. Film, na Viva film festivalu 2018, koji se ove godine održava 12-16 septembra. Pet najboljih će biti nagrađni na samom festival video opremom Canon, koju obezbjeđuje kompanija AVTERA, kao i kompanija Meklajn.

Projekat je podržan i od strane OSCE-a, Udruženja filmskih radnika bih, te drugih istaknutih ličnosti iz bh. filma, koji svojim savjetima pomažu mladim filmmejkerima.

Pozivamo sve zainteresovane škole i institucije da se prijave za “Viva školu filma 2018”, jer podsjećamo radionica je potpuno besplatna za sve.