U Pozorištu Mladih zvanično otvoren treći Viva Film Festival

U Pozorištu Mladih  zvanično otvoren treći Viva Film Festival

Treći međunarodni VIVA Film Festival zvanično je otvoren govorom počasnog predsjednika Savjeta festivala, Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka. Inzko je prepoznao i podržao ideju kreiranja festivala sa ovakvom porukom i stavio je akcenat na značaj očuvanja prirode, te naglasio kako mu je zadovoljstvo već treću godinu zaredom biti dio priče koja za cilj ima promovisanje iskonskih ljudskih vrijednosti i međusobnog suživota ljudi, te suživota sa prirodom.

Prethodno, prisutnima se obratio umjetnički direktor Festivala Ratko Orozović, predstavivši kategorije koje VIVA Film Festival obrađuje. Istakao je kako su u organizaciju uloženi veliki napori. «Uzimajući u obzir selekciju filmova, ovogodišnji Festival je zasigurno bolji od prethodna dva, ali također i lošiji od svih koji slijede».

Predstavljeni su stručni žiriji za kategorije ekologije, turizma, religije i omladinskog filma, koji imaju izuzetno težak zadatak da odaberu po tri najbolja filma iz navedenih kategorija, ali i Grand Prix Festivala. Prisutni su imali priliku pogledati film «Priroda vas treba», prošlogodišnjeg dobitnika Zlatnog leptira u kategoriji ekološkog filma, australijskog redatelja Marka Pearcea, koji se prije projekcije samoga filma obratio publici. «Ekološki film budi svijest o prirodi, ali i našem odnosu prema istoj.

On mijenja i svijest nadležnih organa, te nam omogućava da napravimo promjene.» Kao primjer je naveo film koji se nalazi u sklopu ovogodišnje selekcije ekološkog filma «Nježni div», zbog kojeg je vlada Australije donijela nove zakone vezane za poboljšanje ekološke situacije u državi.

Željka Šulc, članica festivalskog žirija za kategoriju omladinski film, se obratila publici ispred Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, čiji je portparol i šef odjela za odnose sa javnošću. Rekla je kako je Misija podržala ovaj projekat, kao i mnoge druge iz polja kulture, obzirom da je njihova misija upravo međusobna poveznica između kulture i sigurnosti, koji ne funkcionišu jedno bez drugog.

U toku dana prikazani su filmovi iz kategorije turistički film, a sarajevska publika će u naredna tri dana imati priliku pogledati filmove iz kategorije ekološkog (četvrtak, 14.09.), religijskog (petak, 15.09.) i omladinskog filma (subota, 16.09.). Projekcije će se održavati u Pozorištu mladih u terminima od 15:00 do 22:00, a u subotu od 12:00 do 16:00. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Za više slika posjetite naš Facebook