VIVA 2017 1 DAN-PRESS

VIVA 2017 1 DAN-PRESS

U Pozorištu mladih održana je press konferencija povodom trećeg međunarodnog VIVA Film Festivala, koji je započeo u 13:00 sati projekcijama kategorije turističkih filmova. Festival će se održati u periodu od 13.09. do 17.09.2017. godine u 12 gradova Bosne i Hercegovine – Sarajevu, Kaknju, Varešu, Goraždu, Ljubuškom, Jelahu, Vitezu, Bihaću, Mostaru, Lukavacu-Puračiću, Orašju i Prijedoru.

Kako je PR festivala, Nađa Čengić izjavila, prikazivat će se filmovi iz četiri kategorije: religija, turizam, ekologija i omladinski film, u čijoj selekciji je 19 filmova nastalih na radionicama VIVA škole filma održanih u gradovima širom Bosne i Hercegovine tokom protekle godine.

O zvaničnoj selekciju ovogodišnjeg VIVA Film Festivala više je govorio Ratko Orozović, art direktor: «Ove godine smo ispunili težak zadatak i u selekciju odabrali109 filmova. Rekao bih da je ove godine najkvalitetnija selekcija ekološkog filma, dok su i ostale na jednako zavidnom nivou. Festival ima šansu da raste iz godine u godinu, što dokazuje činjenica da smo prve godine filmove prikazivali u tri grada, druge godine u šest, a ove godine je taj broj porastao na 12 gradova u Bosni i Hercegovini. Cilj nam je da se festival širi i u regionu”.

Gospodin Orozović je naglasio kako je ovo jedini festival na svijetu koji se bavi temom religije, te da upravo iz tog razloga u ovu kategoriju svake godine pristiže veliki broj prijavljenih filmova, čime se naglašava saradnja među ljudima bez razlika ili predrasuda. Član žirija u kategoriji religijskog filma, Jakob Finci, dodao je da selekcija religijskog filma ove godine broji gotovo 30 filmova koji nisu snimani isključivo u bogomoljama, te se ne bave striktno pitanjem “Šta je religija?”, već se vežu za i životna pitanja.

Martin Teis, član žirija za kategoriju ekološkog filma je istakao kako je najvaznije da je film prirodan da ima dusu i šmek. “Bitno je da osjetimo poruku i da nije komercijalan, bilo da su u pitanju klimatske promjene ili suživot ljudi i prirode”.

Ani Ivlevoj, članici žirija iste kategorije, se sviđa spoj umjestnosti i poruke kako moramo misliti na budućnost, štititi našu planetu, zemlju i vodu. Dodala je da se trebamo osvrnuti na svjetska dešavanja i da se ne možemo odnositi prema tome kao konzumenti.

Ali Ameri ponosno je izjavio da mu je čast biti ovogodišnji član žirija, jer je prošlogodišnja “Grand Prix” nagrada otišla u ruke autora države iz koje I on sam dolazi, Irana. Kao predstavnik žirija za kategoriju turizma, Dario Novalić obratio je pažnju na rapidan porast u broju turista u Sarajevu i kazao da iako ne može tvrditi da je to samo zbog VIVA Film Festivala, ne može tvrditi ni suprotno.

Nada se da će gledatelji nakon projekcija dobiti želju da posjete neku od mnogobrojnih zemalja koje su ove godine prijavile svoje filmove.

Stručni žiri će odabrati po tri najbolja filma iz svake od kategorija, kao i «Grand Prix» festivala, te specijalna priznanja koja će biti dodjeljena na ceremoniji zatvaranja 16.09.2017. godine u 20:00 sati u Pozorištu mladih u Sarajevu uz prisustvo brojnih gostiju iz svijeta filma, sponzora i prijatelja Festivala.

Za više slika posjetite naš Facebook