PROJEKCIJE EKOLOŠKIH FILMOVA DRUGOG DANA U PROGRAMU 6. VIVA FILM FESTIVALA

PROJEKCIJE EKOLOŠKIH FILMOVA DRUGOG DANA U PROGRAMU 6. VIVA FILM FESTIVALA

Projekcijama odabranih ekoloških filmova, u tri termina od 12.00 h, 20.00 i 01.00 iza ponoći na stranici www.vivaba.com, nastavljamo online izdanje 6. VIVA film festivala.

Drugog dana Festivala zaranjamo ispod površine okeana u filmu “Ka Manō Moana’’ (Lotte Twaalfhoven), ovo je dokumentarac o značaju ajkula za naš ekosistem. Putovanje nastavljamo kroz prikaze flore i faune Pirinejskog poluotoka u filmu ‘’Malkata – Priča o usamljenom planinskom lancu’’ (Miguel Cortes Costa & Ricardo Guerreiro), a upoznavanje Pirineja iz druge perspektive donosi nam Manuu Mataeo i film ‘’Kostoberine, brade vjetrova’’.

U filmu ‘’Uzaludni napor’’ (Muhammed Bozbey), pratićemo put jedne vekne hljeba i zapitati se kakav je naš odnos prema vrijednim resursima kojima raspolažemo.

‘’Umiranje ‘’(Zerina Oručević), priča je o ekološkim problemima Grada Mostara, a u filmu ‘’Tri dana do slobode’’ Milica Alavanja predstavlja nam seljane koji pokušavaju spriječiti ekološku katastrofu zbog najave gradnje male hidroelektrane u selu Topli Do na jugu Srbije. Sličnu borbu vodi i lokalno stanovništvo jednog grada na sjeveroistoku Brazila, ‘’Slatki otrov’’ (Waleska Santiago), film je o nevjerovatno mračnoj strani upotrebe pesticida.

Na jedan drugačiji način Luis Enrique Cruz Trujillo predstavlja nam ‘’Coatlán’’ (Zmije), koje se zbog odbojnosti, mitova, legendi neselektivno ubijaju u Meksiku. Film ‘’Dio čopora’’ (Emily Cross) priča je o ugroženosti afričkog divljeg psa, a Teeku Patel iz Kenije kroz film ‘’Imaju li nosorozi budućnost?’’ ukazuje nam da i ovoj vrsti prijeti izumiranje, ubijaju ih zbog rogova koji su vrlo cijenjeni u azijskoj narodnoj medicini. Da li je moguće očuvanje ovih životinja?

Raznolikost tema ovogodišnjih filmova selektovanih u kategoriji ekologija sigurno će privući pažnju većeg broja gledatelja.

Podsjećamo da se online projekcije filmova održavaju svakodnevno u tri termina, kako bi bile dostupne autorima iz različitih vremenskih zona, i to počev od 12.00 h, 20.00 h i 01.00 iza ponoći, a moguće je i odložno gledanje filmova na www.vivaba.com.

Sve dodatne informacije možete dobiti na web stranici Festivala www.vivaba.com i na https://www.facebook.com/vivafilmfest/.