VIVA U GORAŽDU

VIVA U GORAŽDU

U okviru realizacije projekta VIVA FILM FESTIVALA, održana je još jedna u nizu filmskih radionica za mlade “Od ideje do realizacije dokumentarnog filma”. Do kraja godine planirano je da se održe radionice i u drugim gradovima BiH.

Mladima iz Goražda su svoje iskustvo i znanje prenjeli Ratko Orozović – filmski reditelj, Dženan Medanović – dramaturg i Goran Lukić producent. Filmska radionica za namjenjena mladima od 14-18 godina, na kojoj kroz predavanja, vježbe, stvaraju dokumentarni film o sebi, svojoj okolini, zaštiti okoliša, događajima i problemima koji nastaju u toj interakciji. Teme proizlaze iz životnih situacija koje ih okružuju,samoopažanja i mašte.

Polaznici radionice će kroz grupne zadatke sticati znanja iz filmskog jezika i osnova filmske pismenosti. Mladi će učiti tehnike sastavljanja filmske priče na osnovu napisane i prepričane priče, koja se može raditi čak i savremenim mobilnim telefonima. Očekivani rezultati ovog projekta su novi filmovi koje će polaznici radionice i sami proizvesti, te učestvovati na VIVA FILM FESTIVALU u takmičarskoj kategotiji OMLADINSKI FILM.

Time ćemo kod njih razviti i osjećaj pripadnosti jer će odabrani autori biti gosti festivala, a najbolji će biti nagradjeni na samom VIVA FESTIVALU 2016. Takođe se kreira generacija kvalitetne, mlade publike koja zna da argumentovano prokomentariše film tj. formiranje ukusa buduće publike koja zna da prepozna kvalitet.