VIVA FILMSKE RADIONICE

VIVA FILMSKE RADIONICE

Dokumentarni film od ideje do realizacije

 Filmska i video radionica za mlade od 14-18 godina, na kojoj mladi kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvaraju dokumentarni film o sebi, svojoj okolini, zaštiti okoliša, događajima i problemima koji nastaju u toj interakciji. Teme proizlaze iz životnih situacija koje ih okružuju,problemima,samoopažanja i mašte.

P1040484

Polaznici radionice će kroz grupne zadatke sticati znanja iz filmskog jezika i osnova filmske pismenosti. Mladi će učiti tehnike kadriranja, pokreta kamere, sastavljanje filmske priče na osnovu napisane i prepričane priče. Učestvovaće aktivno u izradi ideje i realizacije dokumentarnog filma. Tokom rada u ovoj radionici mladi će sticati vještine filmske umetnosti koja se može raditi čak i savremenim mobilnim telefonima.

Svim polaznicima, (optimalan broj ih je oko 10 do 15 po grupi), biće prikazivani i razni primjeri ekološkog filma, kako bi im se još više približila sama ideja dokumentarnog filma.

Trajanje radionice je 3-4 sata, sa pauzama i projekcijama primjera.

Cilj ovog projekta je razvoj kreativnosti i stvaranje mogućnosti za sticanje filmske pismenosti koja je primjenjiva u svakodnevnom životu. “Filmovi moraju da se gledaju, ali se najbolje uče kad snimaš sam”, rekao bi jedan poznati reditelj.
– Očekivani rezultati ovog projekta su novi filmovi koje će polaznici radionice i sami proizvesti, te učestvovati na VIVA FILM FESTIVALU u takmičarskoj kategotiji OMLADINSKI FILM. Time ćemo kod njih razviti i osjećaj pripadnosti jer će odabrani autori biti gosti festivala, a najbolji će biti nagradjeni na samom VIVA FESTIVALU 2016. Također se kreira generacija kvalitetne, mlade publike koja zna da argumentovano prokomentariše film tj. formiranje ukusa buduće publike koja zna da prepozna kvalitet.

P1040188

Specifični ciljevi:
• razvoj opažanja i problema u okolini kojom su okruženi
• svjest
upotrebe čula
• razvijanje osećaja za estetiku (osjećaja za kompoziciju i skladnost svih elemenata)
• podsticanje oslobađanja i razvijanje sigurnosti u sopstveni izraz
• osposobljavanje djece za kreativno sublimisanje više umjetničkih disciplina
• upoznavanje djece sa
svijetom dokumentarnog filma i festivalima
• otkrivanje individualnih afiniteta i talenta
• otkrivanje mnoštva filmskih zanimanja i upoznavanje sa njihovim značenjem
Predviđeno je da “video radovi” budu upakovani kao kratki, autentični i originalni filmovi.

FILMSKU RADIONICU VODE:
Ratko Orozović
, reditelj

Dženan Medanović, dramaturg

Goran Lukić, producent