Ljubuški: Prikazani nagrađeni filmovi VIVA film festivala II

Ljubuški: Prikazani nagrađeni filmovi VIVA film festivala II

Gradski park u Ljubuškom bio je sinoć mjesto okupljanja malog broja Ljubušaka, koji su imali prigodu pogledati nekolicinu filmova u različitim kategorijama od ekologije, turizma, religije, do filmova za mlade, a sve to po izboru Udruge Viva iz Sarajeva.  Prikazana su prva dva nagrađena filma iz svake kategorije te film “Čovjek od soli”, prošlogodišnji dobitnik Grand Prix-a za najbolje filmsko ostvarenje.

Prikazan je i film poseban za naš Ljubuški, mladog i talentiranog Frana Zelića film „Probudi se“ koji je osvojio drugu nagradu kategorije mladih u prošle godine. Riječ je o ekološko-psihološkom kratkom dokumentarnom filmu u trajanju od pet minuta, koji ima određenu poruku o potrebi očuvanja prirode i pasivnosti društva vezanoj uz taj problem današnjice. Sniman je na rijekama Trebižat i Vrioštica u Ljubuškom te sadrži kadrove s vodopada Kravica i Koćuša, s kule hercega Stjepana, ali i s divljeg odlagališta otpada u selu Prolog. Poruka filma je da se osvijestimo i brižljivo čuvamo ono što imamo te što bi se moglo dogoditi ako to ne shvatimo i ne budemo se odgovorno ponašali.

Okupljenima u Gradskom parku se obratio Ratko Orozović, sarajevski filmski i kazališni režiser i direktor VIVA film festivala.

„Ja sam po ne znam koji put u Ljubuškom i ovdje sam napravio pet kratkih filmova za televiziju Bosne i Hercegovine o vašim neobičnim ljudima i nekako Ljubuški imam na srcu i na filmskoj kameri. Ovaj festival je zamišljen da poveže religiju, ekologiju i turizam, a što je najbitnije ovaj festival je uveo kategoriju omladinski film. Vaš mladi sugrađanin je dobio nagradu prošle godine na našem festivalu, pa me raduje da vidim mladu publiku, jer vi ste oni koji ćete sutra snimati filmove sa svojom kamerom, svojim aparatom, svojim srcem i dušom“, rekao je filmski i kazališni režiser Orozović koji je izrazio nadu da će netko od njih sutra napraviti svoj obiteljski film i poslati ga na festival te tako dobiti nagradu.

PREUZETO SA : ljportal.com

Drugi pišu: LINK1

                                                                                                                      LINK2