VIVA filmske radionice sezona 2016-2017.

VIVA filmske radionice sezona 2016-2017.

14700878_1834338600134522_2443179688705495863_o

VIVA FILMSKE RADIONICE 2016-2017.

“Dokumentarni film od ideje do realizacije” 2016/17 je filmska, teorijska i praktična radionica za mlade od 13-19 godina, na kojoj mladi kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvaraju dokumentarni film o sebi, svojoj okolini, zaštiti okoliša, događajima i problemima koji nastaju u toj interakciji. Teme proizlaze iz životnih situacija koje ih okružuju,problemima,samoopažanja i mašte.

ŠTA ĆEMO TAMO DA RADIMO?
Polaznici radionice će kroz grupne zadatke sticati znanja iz filmskog jezika i osnova filmske pismenosti. Mladi će učiti tehnike kadriranja, pokreta kamere, sastavljanje filmske priče na osnovu napisane i prepričane priče. Učestvovaće aktivno u izradi ideje i realizacije dokumentarnog filma. Tokom rada u ovoj radionici mladi će sticati vještine filmske umetnosti koja se može raditi čak i savremenim mobilnim telefonima.
Svim polaznicima, (optimalan broj ih je oko 10 do 20 po grupi), biće prikazivani i razni primjeri ekološkog filma, kako bi im se još više približila sama ideja dokumentarnog filma.
Trajanje radionice je 6 sati, sa pauzama i projekcijama primjera.

PLAN I PROGRAM RADIONICA:
1. DAN (teorijski dio)

Istorija filma,filmska estetika i dramaturgija, ideja – sinopsis, izrada odabranog scenarija, knjiga snimanja i izrada plana snimanja, distribucija i plasman filma na festivale. Odabir filmske ekipe (snimatelj, asistent snimatelja, reditelj, scenarista,montažer, tonski snimatelj, asistent tona, gafer, asistent rasvjete, organizator,spiker, klaper…) Odabir ekipe bi se vršio prema afinitetima mladih polaznika i prema njihovim željama.

2. DAN (praktični dio)
Trajanje 6 radnih časova sa pauzama
Izlazak na teren i početak snimanja filma, na osnovu predhodno izrađenog plana. Praktičan rad sa profesionalnom Video – audio opremom, kojom polaznici sami rukuju uz nadzor predavača.

3. DAN (praktični dio)
Trajanje 6 radnih časova sa pauzama
Pregled snimljenog materija, odabir muzike, snimanje naratora, montaža filma, postprodukcija i analiza gotovog proizvoda.
Vrlo je važno naglasiti, da se za svo vrijeme praktične nastave obrađuju i teorijski segmenti i pravila, tj vrši se edukacija polaznika (rukovanje kamerom, snimanje, montaža…)

CILJ FILMSKE RADIONICE:

Cilj ovog projekta je razvoj kreativnosti i stvaranje mogućnosti za sticanje filmske pismenosti koja je primjenjiva u svakodnevnom životu. “Filmovi moraju da se gledaju, ali se najbolje uče kad snimaš sam”, rekao bi jedan poznati reditelj.
Očekivani rezultati ovog projekta su novi filmovi koje će polaznici radionice i sami proizvesti, te učestvovati na VIVA FILM FESTIVALU 2017. u takmičarskoj kategotiji OMLADINSKI FILM. Time ćemo kod njih razviti i osjećaj pripadnosti jer će odabrani autori biti gosti festivala, a tri najbolja će biti nagradjena video opremom koju obezbjeđuje kompanija AVTERA.

Specifični ciljevi:
• razvoj opažanja i problema u okolini kojom su okruženi
• kreira se generacija kvalitetne, mlade publike koja zna da prepozna kvalitet.
• razvijanje osećaja za estetiku (osjećaja za kompoziciju i skladnost svih elemenata)
• podsticanje oslobađanja i razvijanje sigurnosti u sopstveni izraz
• osposobljavanje djece za kreativno sublimisanje više umjetničkih disciplina
• upoznavanje djece sa svijetom dokumentarnog filma i festivalima
• otkrivanje individualnih afiniteta i talenta
• otkrivanje mnoštva filmskih zanimanja i upoznavanje sa njihovim značenjem
Predviđeno je da “video radovi” budu kratki, autentični i originalni filmovi, koje bi distriburali na filmske festivale širom svijeta i time prezentovali i promovisali mlade autore BiH.

Šta nam je potrebno?
– Jedna slobodna sala – učionica dovoljna da se u njoj može montirati oprema za projekcije, tj. da svjetlosni uslovi to dozvoljavaju.
– Ukoliko posjedujete platno bilo bi korisno (može i bijeli zid), a ostatak opreme mi obezbjeđujemo.
– Obavjestite medije u vašoj sredini, o održavanju radionice i besplatnih filmskih projekcija za građanstvo.

13391524_1776910915877291_8743791293301322790_o

BESPLATNE FILMSKE PROJEKCIJE ZA GRAĐANSTVO:
Pored filmskih radionica, VIVA tim će u svim gradovima vršiti i besplatne projekcije filmova sa VIVA FILM FESTIVALA 2016. za građanstvo, te time prezentovati i promovisati rad nagrađenih filmskih autora.

Za sve dodatne informacije i pojašnjenja stojimo Vam na raspolaganju.

Jasna Orozović
Šef protokola Viva Film Festival-a
E-mail: vivafestival.office@gmail.com
Tel. +387 61 389 711