Mladi kroje budućnost filma u Bihaću – prenosi AL JAZEERA

Mladi kroje budućnost filma u Bihaću – prenosi AL JAZEERA

12375075_1709075202660863_1880425325166188937_o

Očekivani rezultati ovog projekta su novi filmovi koje će polaznici radionice i sami proizvesti [Al Jazeera]

Piše: Fahrudin Vojić

U nastojanju da građanima Bihaća osigura različite kulturne sadržaje, Kulturni centar Bihać je u suradnji sa Udruženjem VIVA iz Sarajeva, organizovao projekciju filmova nagrađenih na VIVA film festu 2015. godine.

Pred sami početak projekcije, publici se obratio filmski reditelj Ratko Orozović, i zahvalivši se fondu za zaštitu okoliša FBIH na podršci za pokretanje drugog dijela projekta VIVA festa, a to je projekcija nagrađenih filmova u nekoliko bh gradova.

“Zahvaljujući fondu za zaštitu okoliša FBIH, pokrenuli smo drugi dio projekta VIVA Festa, projekcije nagrađenih filmova za građanstvo i filmske radionice  namjenjene mladima uzrasta od 14 do 18 godina, na kojima kroz predavanja i vježbe,  stvaraju dokumentarni film o sebi, svojoj okolini, zaštiti okoliša, događajima i problemima koji nastaju u toj interakciji. Teme proizlaze iz životnih situacija koje ih okružuju,samoopažanja i mašte. Meni je bitno da ljudi vole film, a broj prisutnih gledatelja mi nije važan, jer mi smo večeras ovdje zbog filma i cilj nam je bio da se festival osjeti u drugim gradovima BiH, jer sve se dešava u Sarajevu zato što je to glavni grad. U tom kontekstu bismo voljeli da upravo Bihać bude domaćin idućeg VIVA film festivala i na taj način vi dobijete status festivalskog grada“, istakao je Orozović.

Projekcija nagrađenih filmova

Nakon obraćanja Ratka Orozovića, direktora VIVA film festivala, od 19 sati su prikazana su tri nagrađena filma sa ovogodišnjeg festivala. Prvi film “Strast zlata i vatre, autora Sebastiena Pinsa iz Belgije, dobitnik je druge nagrade “Srebreni leptir” na ovogodišnjem VIVA film festivalu i govori o pčelaru čija ljubav prema pčelama prelazi iz hobija u strast. Film je osvojio drugo mjesto na festivalu, a govori o prirodnoj ulozi pčela na Zemlji, njihovom opstanku, te o nebrizi vlasti prema njima. Ono što me je oduševilo u ovom filmu, jeste činjenica da je autor u samo sedam minuta koliko traje ovaj film, uspio da pošalje snažnu poruku.

Drugi film koji je prikazan “Baobabi između kopna i mora” autora Sirli Kornua iz Francuske, dobitnik je “Grand Prix-a” za najbolje filmsko ostvarenje na ovogodišnjem VIVA film festivalu i govori o drvetu baobab, čiji je životni vijek veoma dug i koje može da dosegne visinu od 40 metara, o njegovoj originalnoj formi, upotrebi za hranu ili kozmetiku, a sve prate nevjerovatni prizori prirode.

Posljednji film koji je prikazan, bio je film autora Hasana Arnautovića iz Bihaća, koji nosi naziv “Mehmedova crkva” a dobitnik je treće nagrade „Bronzano drvo“ na ovogodišnjem VIVA film festivalu. Film govori o zabranjenoj ljubavi između kćerke Marije austrijskog poduzetnika Karla Šmucera i siromašnog Kozarčanina Mehmeda Kulašića. Prema legendi rodila se  velika, ali zabranjena ljubav između bogate Austrijanke i siromašnog Kozarčanina. U Kozarcu je pronađeno mrtvo novorođenče uvijeno u novine. Pošto su novine bile na njemačkom jeziku, u zaglavlju je pronađen natpis Karl Šmucer, što je bio dovoljan razlog da se provede istraga. Saznalo se da je Marija Šmucer rodila mrtvorođenče. Bila je to velika bruka, zbog čega je ona otišla u svijet, a Mehmed se poslije toga zatvorio u kuću, propio se, a samo se ponekad noću čula njegova harmonika. Karl Šmucer je iznad pilane na jednom brežuljku izgradio malu kapelu, koju je narod nazvao Mehmedova crkva.

Prva filmska radionica za mlade

U okviru realizacije projekta Viva film festivala, završena je prva u nizu filmskih radionica za mlade “Od ideje do realizacije dokumentarnog filma” koja je održana u srijedu, 16. decembra u trajanju od od 9 do 12 sati.  Mladima iz Bihaća, svoje iskustvo i znanje su prenjeli Ratko Orozović – filmski reditelj, Dženan Medanović – dramaturg i Goran Lukić producent.

“Polaznici radionice su imali priliku da kroz grupne zadatke steknu znanja iz filmskog jezika i osnova filmske pismenosti. Mladi su naučili tehnike sastavljanja filmske priče na osnovu napisane i prepričane priče, koja se može raditi čak i savremenim mobilnim telefonima”, kaže Dženan Medanović.

Očekivani rezultati ovog projekta su novi filmovi koje će polaznici radionice i sami proizvesti, te učestvovati na VIVA film festivalu u takmičarskoj kategotiji – omladinski film. “Time ćemo kod njih razviti i osjećaj pripadnosti jer će odabrani autori biti gosti festivala, a najbolji će biti nagradjeni na samom VIVA festivalu 2016. Također se kreira generacija kvalitetne, mlade publike koja zna da argumentovano prokomentariše film tj. formiranje ukusa buduće publike koja zna da prepozna kvalitet”, ističe Goran Lukić.

Izvor: Al Jazeera