VIVA FILMSKA RADIONICA U KINOTECI U SARAJEVU

VIVA FILMSKA RADIONICA U KINOTECI U SARAJEVU

Nakon više od 3 mjeseca i 12 gradova u Federaciji BiH, ekipa VIVA Festival tima, je današnjom filmskom radionicom “Od ideje do realizacije dokumentarnog filma” za mlade, u Kinoteci u Sarajevu, “zaokružila” ovogodišnji dio projekta VIVA Festa. Mladi iz srednjih škola Sarajeva, njih 29, su imali priliku da se upoznaju sa osnovama dokumentarnog filma, razvijanjem ideja, realizacijom snimanja i montaže filma, kao i distribucijom filma na festivale i ka publici.

1040536_1709802019254848_7308188243173721136_o

Voditelji teorijskog i praktičnog dijela filmske radionice, Ratko Orozović, reditelj i Dženan Medanović, dramaturg su mladima, nesebično prenjeli svoje znanje i iskustvo.

Ratko Orozović, reditelj

Ratko Orozović, reditelj

“Da, evo poslije svih ovih radionica i “krstarenja” po Federaciji BiH, mogu da budem izuzetno zadovoljan i sretan. Više od 250 mladih , budućih autora dokumentarnih filmova je aktivno učestvovalo na ovih 12 radionica. Razradili smo preko 250 ideja za snimanje dokumentarnog filma. Nadam se da smo uspjeli prenjeti svoje znanje, da ih animiramo da urade svoje filmove, koji će biti sastvani dio VIVA FILM FESTIVALA 2016. Viva 2 održaće se od 1. do 5. juna u više gradova BiH. Sarajevo, Vareš i Kakanj su naši parteneri i festivalski centri od prvog izdanja Viva Festa, a slijedeće godine, dakle u istim terminima će se festival odvijati u još tri grada: Ljubuški, Lukavac i Sanski Most. Cilj nam je da jednog dana cijela BiH bude “festivalska”. Konkurs za kategoriju “Omladinski film” je otvoren još od 15. novembra a svi detalji oko toga mogu se vidjeti na našem oficijalnom portalu www.vivaba.com . Iskoristiću i ovu priliku da se još jednom zahvalim Fondu za zaštitu okoliša FBiH, koji nam je bio partner u ovom projektu ” – rekao je Orozović.

 

 

Evo i utisaka učesnika radionce: