Prva Press konferencija 2. VIVA FILM FESTIVALA 2016.

Prva Press konferencija 2. VIVA FILM FESTIVALA 2016.

VIVA Festival posvećen osnovnim ljudskim vrijednostima

Prva press konferencija ovogodišnjeg izdanja VIVA film festival održana je danas u Pozorištu mladih u Sarajevu.

Konferenciji su prisustvovali sponzori, pokrovitelji i počasni gosti Festivala, a javnosti su se obratili umjetnički direktor VIVA festival Ratko Orozović, dramaturg i predavač na VIVA radionicama Dženan Medanović. predstavnica Fonda za zaštitu okoliša FBiH Sanja Bosiljčić-Pandur, glavni urednik magazina Start i član Savjeta festivala Dario Novalić i bh. klimatolog i član Savjeta festivala Željko Majstorović.

P1050342

VIVA festival je festival religijskog, ekološkog, turističkog i omladinskog dokumentarnog filma koji je prvi put održan od 28. do 31.05. 2015. godine u tri festivalska grada – Sarajevu (Bosanski kulturni centar Sarajevo), Varešu (Stara crkva) i Kaknju (Dom kulture). Istovremeno su upriličene besplatne projekcije 99 filmova, po 33 iz kategorija religije, ekologije i turizma. Povod za organizaciju Festivala jesu pitanja iskonskih ljudskih vrijednosti, suživota i, u tom svjetlu, sve aktuelnija pitanja biološkog opstanka na planeti.

“VIVA film festival je nastao prošle godine i to prvo novorođenče imalo je filmove iz 46 zemalja svijeta. Došlo nam je preko 400 filmova. Mislio sam da neće biti dovoljno prijavljenih filmova na temu religije, ali desilo se to da je bilo mnogo filmova baš na tu temu. Ekologija i turizam su teme koje su aktuelne i prisutne u cijelom svijetu. Održali smo Festival prvi put prošle godine i on je trajao tri dana, a održavao se u tri grada. Imali smo tri okrugla stola o religiji, turizmu i okolišu. U Savjetu Festivala je okupljena jedna jaka ekipa iz svijeta filma”, kazao je umjetnički direktor Festivala Ratko Orozović.

Drugi dio VIVA film festivala bile su radionice pod nazivom “Od ideje do realizacije ekološkog dokumentarnog filma”.

“Ratko Orozović, producent Goran Lukić i ja smo pokušali za dva dana napraviti ono što i sam naziv kaže “Od ideje do realizacije ekološkog dokumentarnog filma”, upoznati mlade ljude sa filmom, a poslije doći do toga da neki pošalju i svoje filmove na naš Festival. Ono što je meni bilo ineresantno jeste kada smo mi njih pokušavali uputiti u samu izradu filma, ali su i oni nas u svemu tome naučili mnogo. Važno je da imamo što više ovakvih projekata, ne samo da se odrade nego da imaju smisla. Od 12 radionica koje smo imali u 12 gradova uspjeli smo dobili četiri filma. Četiri filma za početak su jako dobar rezultat, a sva četiri se bave ekologijom”, kazao je dramaturg i predavač na VIVA radionicama Dženan Medanović.

Dženan Medanović - član žirija

Dženan Medanović – član žirija

Fond za zaštitu okoliša FBiH bio je sufinansijer VIVA film festivala 2015. godine i glavni pokrovitelj radionica namijenjenih učenicima završnih razreda osnovnih škola i učenicima srednjih škola. Rezultat tih radionica biće vidljiv na ovom Festivalu jer je čak šest učesnika dostavilo svoje video uratke koji će biti prikazani na Festivalu.
“Svi prateći sadržaji kao i prikazivanje filmova na tematiku ekologije, religije i turizma svakako doprinose razvoju turizma u BiH kao jedne od značajnih privrednih grana. Osim toga, na ovaj način promovišu se ljepote naše zemlje, pa smo pokušali prosječnom stanovništvu ukazati na značaj okoliša i koju korist možemo imati od razvoja turizma. Naša želja je da ovaj Festival preraste u jedan prepoznatljiv kulturni događaj i da to praktično postane brand na ovim prostorima”, kazala je predstavnica Fonda za zaštitu okoliša FBiH Sanja Bosiljčić-Pandur.

Sanja Bosiljčić Pandur - Fond za zaštitu okoliša FBiH

Sanja Bosiljčić Pandur – Fond za zaštitu okoliša FBiH

AVTERA, najveći zastupnik i distributer najznačajnijih brendova iz oblasti video i foto, tehnike, kao i opreme za print i dizajn glavni je pokrovitelj omladinskih filmova napravljenih zahvaljujući radionicama. AVTERA će dodijeliti nagrade za tri najbolja omladinska filma iz BiH, koji su nastali od strane mladih autora, kao rezultat VIVA filmskih radionica.
Cilj VIVA film festivala je da što veći broj učenika iz mnogih bh. gradova bude uključen u radionice.

Almedina Selimović - PR Festivala

Almedina Selimović – PR Festivala

Sa ponosom najavljujemo da će se drugi po redu VIVA film festival održati od 01.06. do 05.06.2016. godine. Centralna manifestacija biće održana u Sarajevu, a festivalske projekcije uporedo će se održavati u Kaknju, Varešu, Sanskom Mostu, Ljubuškom, Mostaru, Lukavcu, Puračiću.
“Mi se širimo, mi smo jedna najbolja umjetnička zaraza. Sad imamo više gradova nego što smo imali prošle godine, to je 6 gradova- festivalskih centara. Filmovi su došli iz preko 99 zemalja svijeta, preko 2000 filmova nam je pristiglo. Želimo da prerastemo u svjetski festival. Pored festivalskih projekcija u 6 gradova imamo I tri okrugla stola. Okrugli sto na temu industrija I ekologija održat će se u Kaknju, a moderator će biti direktor Cementare Kakanj gdin Branimir Muidža. Drugi okrugli sto na temu filma i turizma održaće se u Ljubuškom, treći u Sarajevu na temu film i religija, a moderator će biti Predsjednik društva Jevreja “La Benevolencija” i
član religijskog Savjeta festivala Jakob Finci”, kazao je Orozović.

P1050370

Ove godine u žiriju ekološkog i turističkog filma su:
član Savjeta festivala prof. dr. Tarik Kupusović, bh klimatolog i član Savjeta festivala Željko Majstorović, urednik filmskog programa KCNS Đorđe Kaćanski, stručnjak za kvalitetu zraka i klimatske promjene u Federalnom hidrometeorološkom zavodu gospodin Martin Tais, glavni urednik magazina Start i član Savjeta festivala Dario Novalić, te ambasadorica Francuske i članica Savjeta festivala Claire Bodonyi, umjetnički direktor Festivala gospodin Ratko Orozović.

“Zadnjih petnaest dana uživam i imam problem jer treba odabrati najbolja tri filma iz oblasti ekologije i turizma. Svaki od filmova koje sam pregledao su nevjerovatni, govorim o ekološkim i turističkim filmovima čiji je cilj da pokažu sve ljepotae BiH, ali i svijeta. Mnogi od njih su bolji od akcionih filmova koji nam se danas nude”, kazao je glavni urednik magazina Start i član Savjeta festivala Dario Novalić.

Dario Novalić - član žirija

Dario Novalić – član žirija

“Činjenica je da pored ekonomskog i zabavnog karaktera koji ima ovaj Festival itekako je važan propagandni i edukativni katarkter Festivala. Takve teme zahtijevaju podršku upravo zbog svoje važnosti. Ljudi vrlo često rade kontra svom interesu. Pođimo od nelegalne sječe šume, da bi se gradili određeni objekti itd, kazao je klimatolog i član Savjeta festivala Željko Majstorović.

Željko Majstorović - član žirija

Željko Majstorović – član žirija

Članovi žirija religijskog filma su:
Predsjednik društva Jevreja “La Benevolencija” i
član religijskog Savjeta Festivala Jakob Finci, predsjednik BZK “Preporod” i član religijskog Savjeta Festivala prof. dr. Senadin Lavić, politolog gospodin fra Marko Oršolić, Paroh sarajevski Otac Vanja Jovanović, umjetnički direktor Festivala gospodin Ratko Orozović

Članovi žirija omladinskog filma su :
Ataše za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske i član Savjeta Festivala Soner Sahin, reditelj i član Savjeta Festivala gdin Julio Moreno, reditelj iz Barcelone i
član savjeta Festivala Dženan Medanović, umjetnički direktor Festivala gospodin Ratko Orozović.

P1050309
I ove godine kao i prethodne, počasni pokrovitelj VIVA film festivala je Grad Sarajevo.
Naglašavamo da VIVA festival ima podršku sve četiri religijske zajednice u BiH, a počasni predsjednik Savjeta festivala je visoki predstavnik za BiH gospodin Valentin Inzko.