Viva škola filma u Orašju

Viva škola filma u Orašju

Predstavnici Viva film festivala bili su u trodnevnoj posjeti Orašju i Centru za kulturu Orašje. Povod je filmska radionica „Od ideje do realizacije“i snimanje filma s mladima . Na poziv Centra za kulturu Orašje na filmsku radionicu prijavilo se 11 srednjoškolaca, zainteresiranih za ovaj projekt.

„Viva film festival je međunarodni festival dokumentarnog filma koji prati tri kategorije – ekologiju, religiju i turizam, a od prošle godine odn. od drugog izdanja uključio je i „Omladinski film“ kao kategoriju isključivo za omladinu koja te filmove radi sama. Festivalske radionice su zamišljene i u praksi se realiziraju na način da se prvoga dana, kroz teoretski dio, razgovara s mladima o idejama, scenariju i ulogama, drugi dan se radi praktično s profesionalnom opremom (kamera, rasvjeta, mikrofoni), snimanje tona i video zapisa, a treći i posljednji dan se ide u montažu, što je kruna radionica. Ove godine u planu je 20 radionica, i svi filmovi koji nastanu na njima sudjelovat će u natjecateljskom dijelu Viva film festivala u devetom mjesecu, u kategoriji „Omladinski film“ a tri najbolja će biti nagrađena profesionalnim kamerom tvrtke Canon“, kazao je producent Goran Lukić. Nije skrivao svoje zadovoljstvo zalaganjem i idejama koje mladi ljudi imaju. Do sada su obišli 17 gradova u BiH a namjera je, kaže, ove radionice organizirati u svim mjestima u BiH, gdje ima zainteresiranih mladih kreativnih ljudi. Kroz filmske radionice mladi se potiču na kreativnost koju već imaju, da sami izaberu ideju i scenarij, i rezultat neće izostati. Projekt se radi po BBC-evu programu, a 11 mladih je sasvim dovoljan broj za sredinu poput Orašja, gdje će svi imati priliku dokazati se i sudjelovati u filmu. Lukić se nada i vjeruje kako će Orašje biti 10 festivalski centar dokumentarnog filma, jer je ideja Viva film festivala da bude festival svih gradova. Ono što je sasvim sigurno, naglasio je Lukić, da će u Orašju svake godine raditi ovakve radionice, jer mladi imaju interes, a na njima je da ova priča dugo živi.

Redateljsku ulogu u filmu kojega će mladi snimati u Orašju, preuzela je Viktorija Oršolić, učenica 2 razreda jezične gimnazije, dok je Josipu Arloviću, učeniku 3. razreda medicinske struke, povjerena uloga scenariste. Na radionicu su se prijavili zbog novog iskustva i druženja, ali i u želji naučiti dosta novih stvari. Josip bi se i u budućnosti volio baviti filmom i ova radionica je, kaže, super prilika za početne korake, već je napisao i jednu predstavu a želi se okušati i u ulozi scenarija. Za svoj prvi filmski uradak odlučili su se za neku vrstu horora posvećenog ovisnostima kao što je Finger Spinner. Josip je uradio tekst, ekipa je prihvatila, za lokaciju su odabrali Orašje, i prostor oko škole i cilj im je, poručuju, da stvari budu nepredvidive. Svjesni su jake konkurencije na festivalu u rujnu, ali i to da će dati sve od sebe da ga urade što bolje i kvalitetnije, i optimistično se nadaju najboljem. Želimo im puno početničke sreće!

 

POGLEDAJ VIDEO: