O nama

“Dokumentarni film od ideje do realizacije” 2016/17

je filmska, teorijska i praktična radionica za mlade od 13-19 godina, na kojoj mladi kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvaraju dokumentarni film o sebi, svojoj okolini, zaštiti okoliša, događajima i problemima koji nastaju u toj interakciji. Teme proizlaze iz životnih situacija koje ih okružuju,problemima, samoopažanja i mašte.

ŠTA ĆEMO TAMO DA RADIMO?

Polaznici radionice će kroz grupne zadatke sticati znanja iz filmskog jezika i osnova filmske pismenosti. Mladi će učiti tehnike kadriranja, pokreta kamere, sastavljanje filmske priče na osnovu napisane i prepričane priče. Učestvovaće aktivno u izradi ideje i realizacije dokumentarnog filma. Tokom rada u ovoj radionici mladi će sticati vještine filmske umetnosti koja se može raditi čak i savremenim mobilnim telefonima. Svim polaznicima, (optimalan broj ih je oko 10 do 20 po grupi), biće prikazivani i razni primjeri ekološkog filma, kako bi im se još više približila sama ideja dokumentarnog filma.

Trajanje radionice je 6 sati, sa pauzama i projekcijama primjera.

PLAN I PROGRAM RADIONICA:

1. DAN (teorijski dio)

Predavači: Ratko Orozović – filmski reditelj, Nedžad Begović – filmski reditelj, Dženan Medanović – scenarista i dramaturg, Goran Lukić - filmski producent i Saša Naprta TV producent
Trajanje: 6 radnih časova sa pauzama
Istorija filma,filmska estetika i dramaturgija, ideja – sinopsis, izrada odabranog scenarija, knjiga snimanja i izrada plana snimanja, distribucija i plasman filma na festivale. Odabir filmske ekipe (snimatelj, asistent snimatelja, reditelj, scenarista,montažer, tonski snimatelj, asistent tona, gafer, asistent rasvjete, organizator,spiker, klaper...) Odabir ekipe bi se vršio prema afinitetima mladih polaznika i prema njihovim željama.

2. DAN (praktični dio)

Trajanje: 6 radnih časova sa pauzama
Izlazak na teren i početak snimanja filma, na osnovu predhodno izrađenog plana. Praktičan rad sa profesionalnom video – audio opremom, kojom polaznici sami rukuju uz nadzor predavača.

3. DAN (praktični dio)

Trajanje: 6 radnih časova sa pauzama
Pregled snimljenog materija, odabir muzike, snimanje naratora, montaža filma, postprodukcija i analiza gotovog proizvoda. Vrlo je važno naglasiti, da se za svo vrijeme praktične nastave obrađuju i teorijski segmenti i pravila, tj. vrši se edukacija polaznika (rukovanje kamerom, snimanje, montaža...)

CILJ FILMSKE RADIONICE:

Cilj ovog projekta je razvoj kreativnosti i stvaranje mogućnosti za sticanje filmske pismenosti koja je primjenjiva u svakodnevnom životu. “Filmovi moraju da se gledaju, ali se najbolje uče kad snimaš sam”, rekao bi jedan poznati reditelj.

Očekivani rezultati ovog projekta su novi filmovi koje će polaznici radionice i sami proizvesti, te učestvovati na VIVA FILM FESTIVALU u takmičarskoj kategotiji OMLADINSKI FILM. Time ćemo kod njih razviti i osjećaj pripadnosti jer će odabrani autori biti gosti festivala, a tri najbolja će biti nagradjena na samom VIVA FESTIVALU 2017. video opremom koju obezbjeđuje kompanija AVTERA.