VIVA RADIONICA U VISOČKOJ GIMNAZIJI


Danas je, u sklopu realizacije projekta VIVA Film Festivala održana još jedna filmska radionica za mlade, pod nazivom “Od ideje do realizacije dokumentarnog filma”, koju članovi tima VIVA Film Festivala organiziraju kao dio programa pripreme festivala naredne godine.

Iz radionice do radionice sve veći broj učesnika.

Iz radionice do radionice sve veći broj učesnika.

Učenicima Gimnazije “Visoko” danas su svoje iskustvo i znanje prenijeli Ratko Orozović, poznati bh. filmski reditelj, visočki dramaturg Dženan Medanović, te Goran Lukić, producent. U okviru ove radionice, namijenjene mladima od 14 do 18 godina, kroz predavanja i vježbe mladi uče kako stvarati dokumentarni film o sebi, svojoj okolini, zaštiti okoliša, događajima i problemima koji nastaju u toj interakciji. Same teme proizlaze iz životnih situacija koje ih okružuju, samozapažanja i mašte mladih ljudi.

 

 

VIVA Film Festival priprema omladinski program za srednjoškolce

Ovom prilikom razgovarali smo sa edukatorima koji su danas održali predavanja u sklopu ove radionice, a prvi je za portal Visoko.co.ba govorio reditelj Ratko Orozović.

viva-festival-radionica-visoko-3

Ratko Orozović BiH reditelj

“Prvobitno moramo reći šta je to VIVA Film Festival. Festival dokumentarnog filma, koji je održan prvi put ove godine, je prvi takve vrste koji tretira teme ekologije, turizma i religije, kako bismo ukazali na mnoge značajnosti ove tri kategorije. Kada smo objavili konkurs veliki broj filmova, njih čak 427 iz 92 zemlje svijeta, je prijavljeno na festival, a mi smo krajnjom selekcijom izabrali 99 filmova, po 33 u sve tri kategorije koji su učestvovali na ovogodišnjem festivalu. Velika čast nam je bila da budemo kreatori jednog takvog, slobodno mogu reći, svjetskog festivala u BiH.

Nakon što smo završili sa zvaničnim programom festivala nismo željeli da ostanemo samo pri tom programu, nego smo željeli da festival nastavi živjeti i počeli smo da realizujemo takav program upoznavanja građana sa samim festivalom.” – govorio je Orozović općenito o festivalu, dodavši još:“Radionice su prvi korak upoznavanja građana, posebno mladih, sa našim festivalom. Posebno u tome nam je pomogao Fond za okoliš Federacije BiH te kroz predavanja i praktičan rad u okviru ovih radionica u 15 gradova BiH mi nastojimo mlade pozvati da i sami snime film i budu učesnici našeg omladinskog programa VIVA Film Festivala, koji će od naredne godine biti dio sveukupnog programa, a koji je veoma važna kategorija za nas organizatore. Trenutno smo u Visokom i smatram da je Visoko veoma fina baza kulture, posebno glume i pozorišne kulture, te su me prijatno obradovali učenici, njih čak 30, koji su učestvovali u radionici, što je naš rekord u dosadašnjem toku održavanja radionica.”

Za filmove današnjice najvažnija je ideja, a ne skupa tehnika

Pored reditelja Orozovića razgovarali smo i sa drugim edukatorom, dramaturgom Dženanom Medanovićem, koji je  govorio o samim radionicama i edukaciji mladih.

Dženan Medanović - dramaturg

Dženan Medanović – dramaturg

“Ova radionica, pod nazivom “Od ideje do realizacije dokumentarnog filma”, dio je programa kojim pokušavamo upoznati mlade sa dokumentarnim filmom i VIVA Film Festivalom, te na kojoj već neko vrijeme sarađujem sa ekipom festivala. Iako u prvobitnom planu Visoko nije bilo uvršteno u program radionica, ipak sam zbog sentimentalnosti želio da edukujem mlade iz moje škole te sada kada je radionica pri kraju i kada sam vidio ideje ovih mladih ljudi mislim da bismo sigurno pogriješili da nismo došli u Visoko.

Cilj ovih radionica nije toliko da se mladi obrazuju o dokumentarnom filmu, nego ustvari da iz mladih izvučemo neke ideje, koje bi oni mogli realizirati u obliku filma i koji će sutra biti učesnici VIVA Film Festivala. Odnosno, potenciramo da su bitne njihove ideje, uz pokušaj da ih naučimo da film danas ne iziskuje skupu opremu i produkciju, nego da uz dobru ideju mogu napraviti i dobar film, uz pomoć samo osnovne tehnike koju posjeduju, kao što je mobitel.” – kazao je Medanović ovom prilikom.

 

Na kraju naše posjete pitali smo i učenike, koji su učestvovali u ovoj radionici, kakvi su njihovi utisci i da li se njihovo znanje proširilo nakon ove radionice, odnosno, da li će i oni pokušati da snime neki film u budućnosti.

Amina Mihaljević, učesnica radionice

Amina Mihaljević, učesnica radionice

“Danas smo imali priliku da učestvujemo u radionici filma, odnosno, sedme umjetnosti, na kojoj smo naučili mnogo novih stvari. Sigurna sam da će ovo utjecati na naš rad u budućnosti, te da ćemo se potruditi da snimimo neke filmove i prijavimo se na VIVA Film Festival, čije radionice su odlične i potiču nas da se bavimo filmom. Posebno kada smo vidjeli da je za snimanje filma potrebni ništa više od mobitela.” – kazala je za portal Visoko.co.ba Amina Mihaljević, učenica četvrtog razreda Gimnazije “Visoko”.

 

 

 

 

Goran Lukić: “Pozivam mlade da nam se pridruže u omladinskoj kategoriji VIVA Film Festivala.”

Nakon održane radionice producent Goran Lukić upoznao je mlade sa očekivanjima ekipe festivala, to jeste željom da nakon učenja mladi počnu i sami stvarati filmove, koji će biti učesnici kategorije Omladinski film, VIVA Film Festivala 2016. godine.

“Podučavanjem mladih i podsticanjem da sami snimaju film nastojimo kod njih razviti i osjećaj pripadnosti, jer će odabrani autori biti gosti festivala, a najbolji će biti nagrađeni na samom VIVA Festivalu 2016. Također se kreira generacija kvalitetne, mlade publike koja zna da argumentovano prokomentariše film tj. formiramo ukus buduće publike koja zna da prepozna kvalitet.” – kazao je ovom prilikom producent Lukić.

U nastavku ovog članka možete pogledati i fotogaleriju sa fotografijama koje je naš reporter napravio prilikom današnje posjete ovoj radionici.

#preuzeto sa portala VISOKO.CO.BA